Får ikke besøke kreftsyk datter

Hjemme i Kosovo ligger datteren (34) kreftoperert for tredje gang og kan ikke gå. I Bærum sitter foreldrene, som ikke kunne besøke henne til jul fordi de ikke fikk reisepapirer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BÆRUM (Dagbladet): - Vi frykter at det kan bli siste jul for vår datter og vil så gjerne besøke henne før det er for seint, sier Isuf og Zoje Mehaj til Dagbladet.

Mye tyder på at han dessverre får rett, for i går kom meldingen om at datteren skrives ut fra sykehuset fordi legene ikke kan gjøre mer for henne.

Tungvint byråkrati

- Kreften ble oppdaget for seks måneder siden. Nylig ble hun operert for tredje gang. De fjernet et bryst. Men prøvene har vært negative. Kreften har spredd seg igjen, sier foreldrene.

De har opphold på humanitært grunnlag etter forfølgelse under krigen i Kosovo. Verken UDI eller Serbia Montenegros ambassade i Norge vil gi dem reisepass.

UDI ved utlendingsavsnittet i Asker og Bærum politikammer henviser paret til ambassaden. Men der blir de henvist tilbake til norske myndigheter og et passkontor i Serbia. Men hvordan de komme seg dit uten gyldig pass?

Skrev til Dørum

I fortvilelse skrev Mehaj et brev til justisminister Odd Einar Dørum. Rett før jul kom svaret. Saken er oversendt Kommunaldepartementet med anmodning om å forklare regelverket nærmere.

- Vi kjenner regelverket godt. Men avtalen som myndighetene viser til, blir ikke praktisert ved ambassaden.

- Derfor håpet vi at UDI kan vise menneskelige hensyn og utstede et engangs utlendingspass, sier de. Noe det er dekning for i utlendingsloven.

Ambassaden sier de offisielt ikke kjenner til at norske myndigheter har sluttet å utstede utlendingspass til kosovoalbanere.

- Disse menneskene har beskyttelse av norske myndigheter fordi de ikke ser seg i stand til å leve i hjemlandet. Hva har de da i hjemlandet å gjøre? spør tredjesekretær Vladimir Odevic.

- Ifølge internasjonale lover er det opp til Norge å utstede reisedokumenter, sier Odevic, som ber ekteparet om ringe ham direkte for å ordne opp.

Det gjorde Mehaj, uten resultat.

Nytt forsøk

- Vi mener ambassaden prøver å lure norske myndigheter og samtidig fortsette med å skape vanskeligheter for kosovoalbanere. Dette bør UDI skjønne, sier Mehaj.

UDI står på at det er ambassaden som skal utstede pass.

- Vi har fått forsikringer om at kosovoalbanere blir behandlet som alle andre ved ambassaden, sier avdelingsdirektør Morten Hansen ved Oppholdsavdelingen.

Han oppfordrer ekteparet Mehaj til å fremme en klage overfor ambassaden eller myndighetene i hjemlandet.

- Forstår ikke UDI at dette er en nødssituasjon?

- Vi kan utstede engangspass raskt i akuttsaker, men da må vi ha en søknad. Den kan paret levere hos politiet i Bærum, sier Hansen.

MÅ MELDE PASS: Isuf og Zoje Mehaj og sønnen Kastriot (17) ville besøke sin kreftsyke datter i Kosovo. Pass-rot har satt stopp for reisen.