Får ikke billigfly

Avinor AS truer med masseoppsigelser og nedleggelse av flere distriktsflyplasser. Samtidig takker de nei til millioninntekter ved i praksis å nekte Ryanair å opprette nye ruter til distriktsflyplassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Bare seks distriktsflyplasser får i dag gi flyselskapene rabatt på startavgiften. Og selv om Samferdselsdepartementet gir Avinor frie hender, vil ikke Avinor utvide det de kaller en prøveordning.

Milliongevinst

Spesielt rammer dette lavprisselskaper som Ryanair. Selskapet ønsker blant annet å åpne to direkteruter fra Ålesund til London og Frankfurt. Rabatt er det eneste kravet lavprisselskapet setter for å åpne ruter i Norge, foruten lengde på rullebanen.

- Vi gir dem millioner servert på gullfat, sier ordfører i Ålesund, Arve Tonning. Sammen med Hans Peter Kaaresen i Aalesunds Handelsforening og turistsjef Terje Devold har han stått i spissen for ei gruppe som lenge har arbeidet for disse to rutene.

- Selskapet ønsker å fly til regionen og de to andre flyplassene, Molde og Kristiansund er med i rabattprogrammet, men har ikke lange nok rullebaner, sier ordføreren til Dagbladet.

Flyselskapene betaler bare ti prosent i avgift på de seks flyplassene, men Avinor beholder alle andre inntekter som parkering, tax-free og øvrige avgifter kaster av seg. Hans Peter Kaaresen har regnet ut at Avinor vil tjene grovt på å utvide ordningen.

- De tjente i fjor 47 millioner på Vigra og jeg er ikke i tvil om at de vil trekke inn det dobbelte på disse to rutene alene, sier han.

Ingen gevinst

Økonomidirektør Arvid Møll i Avinor mener Ryanair burde bevise at rutene er levedyktige og tror ikke på milliongevinst.

- Hovedpoenget er at de skal betale for seg og at de beviser at rutene er levedyktige. Jeg tror ikke vi ville tjent mer på å la flyplassen bli med i rabattprosjektet. Da måtte vi gi de samme rabattene til dem som flyr der i dag, sier Møll.

OPPGITT: Hans Peter Kaaresen, ordfører Arve Tonning og turistsjef i Ålesund Terje Devold mener Avinor skyter seg selv i foten