Får ikke bli i USA

En amerikansk ankedomstol har avvist asylsøknaden Elian Gonzales' slektninger la inn på vegne av gutten. Slektningene anker trolig til høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elians slektninger i Miami søkte om asyl på vegne av gutten, men fikk nei. Saken ble anket, og i dag kom altså svaret: Ankedomstolen opprettholdt avslaget. Slektningene har imidlertid mulighet til å anke saken helt til Høyesterett. Tidligere har de uttalt at de er villig til å gå til høyeste instans for å beholde gutten i USA.

Slektningene har flere ankemuligheter, og saken er dermed ikke avgjort. De må anke innen 14 dager, og til da må gutten og hans familie bli i USA.

Slektningene kan enten be den samme retten vurdere saken på nytt, eller be om en behandling av et dommerpanel bestående av de 12 dommerne fra alle ankedomstolene i USA, eller anke direkte til høyesterett.

På en pressekonferanse etter kjennelsen sa slektningenes advokat Kendall Coffey at de ennå ikke har bestemt seg hvordan de vil anke, men at de mener å ha en god sak å føre direkte for høyesterett.

Farefull flukt


Vesle Elian fikk verdens søkelys rettet mot seg da han 25. november i fjor ble plukket opp av havet utenfor Miami. Da hadde han klamret seg fast til en bilring i to dager. Mora og stefaren hans druknet under fluktforsøket fra Castros Cuba.

Striden om omsorgen for gutten begynte som en kamp mellom hans slektninger i Miami og hans far på Cuba, men utviklet seg raskt til en storpolitisk thriller. Elian er blitt kalt Messias og nærmest tilbedt av Miamis eksilcubanere. Han er blitt fremvist for verdens øyne gjennom et flere meter høyt gjerde rundt slektningenes hus i Miami. «Forestillingen» nådde sitt foreløpige høydepunkt da amerikanske myndigheter sendte bevæpnede tropper inn i huset midt på natten, og hentet gutten til sin far.

Siden har pappa Juan Miguel Gonzales brukt ventetiden til å gjenopprette familieidyllen i en beskyttet tilværelse utenfor flybasen Andrews Air Force Base.

Politisk spill

Farens advokat Greg Craig har tidligere bedt den Atlanta-baserte ankedomstolen om å avvise søknaden om politisk asyl som Elians Miami-slektninger fremsatte for gutten. Han mente domstolen bare ville skade seksåringen dersom de ikke avviser søknaden.

- Denne faren ønsker å oppdra sine barn der han selv ønsker og slik han selv ønsker, sa Craig.

Retten har bestemt at Elian ikke kan reise fra USA før saken er avgjort.

Da nyheten om ankedomsstolens annonserte avgjørelse nådde Miami i går kveld amerikansk tid, samlet en gruppe eksilcubanere seg utenfor huset til Elians slektninger i Little Havana, ifølge CNN.

Politiet i Miami fryktet opptøyer, og var i spesialberedskap mens verden ventet på ankedomsstolens avgjørelse.

DEMONSTRERER: Spørsmålet om hvor Elian Gonzales skal tilbringe framtida har engasjert over hele verden.