Får ikke deltatt i feiringen av sin nedfrossede far

Aud Morstøl (75) får neppe visum til å besøke festivalen \'Frozen Dead Guy Days\' i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byen Nederland i staten Colorado har i tre år feiret den litt spesielle festivalen \'Frozen Dead Guy Days\' til ære for Bredo Morstøl. Han har ligget på is - kryogenisk nedfrosset - i en hytte i småbyen siden 1994. Hytten er eid av datteren Aud Morstøl, og ligger bak en storm- brann og jordskjelvsikker enebolig tegnet og bygget av sønnen Trygve Bauge. Det var han som frøs ned morfaren da Bredo døde i 1989, i håp om en dag å kunne gjenopplive eller klone ham ved hjelp av moderne teknologi.

Æresgjest

Aud Morstøl har blitt invitert av byen til å være æresgjest og lede festivalparaden, men har foreløpig ikke fått positivt svar på visumsøknaden sin. Amerikanske myndigheter har i over ti år nektet henne visum.

- Søknaden ble levert 31. januar. Da fikk min mor en liste over papirer hun måtte skaffe til veie, blant annet vandelsattest, legeattest og rettspapirer. Dette har vi skaffet til veie, men hun har fremdeles ikke fått svar, sier Morstøls sønn Trygve Bauge.

Han oppfatter dette som et de facto avslag på søknaden.

- Festivalen blir avholdt 11-13 mars, og flyet går tirsdag. Derfor er vi avhengige av å få svar på søknaden innen mandag formiddag, sier Bauge.

Utvist

Selv ble han utvist fra USA i 1994 etter å ha oppholdt seg i landet i fjorten år uten pass og visum. Moren reiste tilbake til Norge et år senere, fire måneder etter at hennes eget visum utløp.

- Sykdom gjorde at hun ikke fikk fornyet visumet den gang. Uansett burde ikke dette hindre en norsk pensjonist i over ti år fra å få besøke sitt eget hus.

- Nå håper vi bare på positivt svar fra ambassaden, sier Bauge.

- Vi synes det er veldig leit at de amerikanske myndighetene ikke har innvilget Morstøl et visum slik at hun kan da del i festivalen. Vi hadde ønsket at hun skulle lede paraden og ta del i åpningsseremonien vår, sier PR-ansvarlig for handelskammeret i byen Nederland Theresa Warren. \'

Det lykkes ikke Dagbladet å få en kommentar fra Den amerikanske ambassaden i kveld.

Bestefar Bredo: Frosset ned av barnebarnet Trygve Bauge, i håp om å gjenopplive eller klone ham.
Lagt på is: Bak dette huset ligger Bredo Morstøl nedfrosset.