Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får ikke død manns DNA

Høyesterett har talt: Politiet får ikke utlevert DNA-materiale fra en død mann, som etterforskerne tror kan ha vært involvert i NOKAS-ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Den 31 år gamle vennen av David Toska bukket under for kreften et halvt år etter anslaget mot Norsk kontantservice (NOKAS) i Stavanger. Først etter hans død fikk politiet mistanke om at 31-åringen kan ha vært sammen med andre ranere i deres dekkleilighet i Nedre Dalgate, bare en time etter kuppet. Enka ble siktet for heleri av ransutbytte.

Politiet har siden forsøkt å få ut vevsprøver som den døde mannen avga til Aker universitetssjukehus mens han var pasient. De ville sjekke 31-åringens profil mot ukjent DNA i saken. Etter å ha vunnet i tingretten og tapt i lagmannsretten, fikk politiet i dag et endelig nei fra Høyesterett.

Landets øverste domstol konkluderer med at pasienten ikke har gitt samtykke til utlevering av sitt biologiske materiale. Vevsprøvene må beskyttes etter biobankloven. Politiet har ingen rett til å kreve dette utlevert for å bruke det i en straffesak, slår retten fast.

Tilfreds

Aker Universitetssykehus har hele tiden strittet mot politiets krav om utlevering av materialet fra sin tidligere pasient. For helsepersonell har denne saken dreid seg om hvor langt taushetsplikten rekker, og hvilken lov som skal gjelde.

- Vi er naturligvis svært tilfreds med Høyesteretts avgjørelse. Saken har vært kompleks, men vi har hele tiden ment at vi har hatt en klar sak, sier administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir ved Aker universitetssykehus i en pressemelding.

- Når prinsipper settes opp mot hverandre som i denne saken er det viktig at Høyesterett avklarer og gir klare svar på hvordan loven skal forstås. I Norge står personvernet meget sterkt og som sykehus må vi bare etterfølge biobankloven. Dersom samfunnet ønsker andre regler er det Stortinget som lovgiver som må endre loven, sier Gunnlaugsdottir.

- Betyr lite

Statsadvokat og aktor i NOKAS-saken, Arild Dommersnes, innrømmer at 31-åringen er en interessant person for dem. Likevel mener han at ikke betyr veldig mye for sakens opplysning.

- Det kan tenkes at denne personen kunne blitt tettere knyttet til saken dersom hans DNA passet med tekniske funn i saken, men det blir helt hypotetisk. Nå må vi bare rette oss etter Høyesterett, sier Dommersnes.

PEKT UT: En 31-årig venn av David Toska kan ha oppholdt seg i huset til Dan Pettersen ransdagen. Politiet får ikke tilgang til vevsprøvene han ga til sykehuset for å teste mot DNA-funn på stedet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!