Får ikke død manns DNA

Høyesterett har talt: Politiet får ikke utlevert DNA-materiale fra en død mann, som etterforskerne tror kan ha vært involvert i NOKAS-ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet.no): Den 31 år gamle vennen av David Toska bukket under for kreften et halvt år etter anslaget mot Norsk kontantservice (NOKAS) i Stavanger. Først etter hans død fikk politiet mistanke om at 31-åringen kan ha vært sammen med andre ranere i deres dekkleilighet i Nedre Dalgate, bare en time etter kuppet. Enka ble siktet for heleri av ransutbytte.

Politiet har siden forsøkt å få ut vevsprøver som den døde mannen avga til Aker universitetssjukehus mens han var pasient. De ville sjekke 31-åringens profil mot ukjent DNA i saken. Etter å ha vunnet i tingretten og tapt i lagmannsretten, fikk politiet i dag et endelig nei fra Høyesterett.

Landets øverste domstol konkluderer med at pasienten ikke har gitt samtykke til utlevering av sitt biologiske materiale. Vevsprøvene må beskyttes etter biobankloven. Politiet har ingen rett til å kreve dette utlevert for å bruke det i en straffesak, slår retten fast.

Tilfreds

Aker Universitetssykehus har hele tiden strittet mot politiets krav om utlevering av materialet fra sin tidligere pasient. For helsepersonell har denne saken dreid seg om hvor langt taushetsplikten rekker, og hvilken lov som skal gjelde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer