- Får ikke dødsstraff!

En humørfull Christian Sandsdalen mottok aktors påstand om to års betinget fengsel med stor ro. - Jeg får i alle fall ikke dødsstraff, smilte dødshjelplegen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at aktor Marit Bakkevig hevdet at Sandsdalen har brutt god legeskikk, smilte 79-åringen etter at følgende påstand var lagt fram i Oslo byrett: to års betinget fengsel og tap av retten til å drive legepraksis for alltid.

I dag vil forsvarer Frode Sulland legge ned påstand om full frifinnelse.

Gammel mann

- Dette var som ventet. For meg betyr det ingenting om jeg mister lisensen eller ikke. Jeg er en gammel mann. Uansett vil saken til slutt havne i Høyesterett. Det er det prinsipielle som er viktig, sier Sandsdalen til Dagbladet.

Etter nesten to uker med forsterket meddomsrett startet i går prosedyrene i straffesaken mot den pensjonerte legen. I to og en halv time forklarte aktor Marit Bakkevig hvorfor rettssaken ikke er en åpen høring omkring temaet aktiv dødshjelp, om hvorfor Sandsdalen har brutt god legeskikk og hun gjorde også rede for det lille man har av rettspraksis. Straffelovparagrafen som Sandsdalen er tiltalt etter, er fra 1902.

- Dette er selvsagt et meget vanskelig tema, men retten kan legge til grunn at Sandsdalen - med overveielse - har fullbyrdet et overlagt drap, sa Bakkevig. Hun anså det videre bevist at det hele skjedde med Bodil Bjerkmanns samtykke.

- Uskikket

Sandsdalen er tiltalt for overlagt drap, som har en nedre strafferamme på seks år. Loven har imidlertid to bestemmelser som åpner for nedsettelse, blant annet dersom drapet utføres med samtykke.

- Jeg oppfatter Bodil Bjerkmann som et besluttsomt menneske, men Sandsdalen hentet ikke støtte fra legekolleger. Det er forunderlig at det har latt seg gjøre så raskt, og på et så spinkelt grunnlag. Sandsdalen er uskikket til å virke videre som lege. Han har ikke den allmenne tillit i samfunnet som en lege bør ha, sa Bakkevig.

Forsvarer Frode Sulland startet sin prosedyre etter lunsjtid. Han startet med å understreke hvor unik saken er i norsk rettspraksis.

- Vi mangler ikke bare rettsavgjørelser, men også lovens forarbeid og lovens teori er mangelfull, sa Sulland før han påpekte at det er en svært omfattende «skjult virkelighet» omkring aktiv og passiv dødshjelp.

  • Se også side 3