Får ikke dra selv

Neste uke drar Jens Stoltenberg til Pakistan med nødhjelp til jordskjelvofrene. Legene Sheraz Yaqub og Wasim Zahid har samlet inn hjelpen - men får ikke bli med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Skuffende, sier Wasim Zahid til Dagbladet. Han og Sheraz Yaqub har siden jordskjelvet i Pakistan stått i spissen for en innsamlingsaksjon som til nå har skaffet til veie flere tonn medisinsk utstyr.

Da det for et par uker siden ble klart at Jens Stoltenbergs fly til Pakistan også skulle frakte nødhjelp, tok de norsk-pakistanske legene kontakt med Statsministerens kontor (SMK). Målet var å få utstyret med, og at de selv kunne bidra med sine medisinske og kulturelle kunnskaper i området hvor hjelpen skal distribueres.

Statssekretær Morten Wetland ga positive signaler, og senest i «Sånn er Livet» på NRK i går formiddag uttalte han:

-  Jeg tror vi får til dette.

Stor symbolverdi

Men senere på dagen kom kontrabeskjeden.

-  Jeg er selvsagt fornøyd med at vi får sendt så mye av forsyningene med Stoltenbergs fly. Det var vårt primære mål. Men det ville hatt en stor symbolsk verdi om vi fikk bli med, sier Zahid.

-  Da ville myndighetene og befolkningen der borte ha sett at vi som deres «egne» sto bak hjelpen. Og den store norsk-pakistanske minoriteten her hjemme ville vært enda stoltere over å se hvem som hadde samlet inn hjelpen, sier Wasim Zahid.

-  Det er synd at statsministeren lar denne sjansen gå fra seg. Jeg tror også det ville ha inspirert til ytterligere innsats fra alle de som har bidratt til å samle inn utstyret, sier han.

-  Jeg beklager at jeg ga dem for høye forhåpninger, sier statssekretær Wetland til Dagbladet. -  Vi undersøkte grundig om det var mulig å ta dem med. Det finnes bestemte regler som gjelder denne typen transporter. Det førte til et råd som vi følte at vi ikke kunne se bort ifra, sier Wetland. Han vil ikke gå nærmere inn på bakgrunnen for rådet som SMK fikk.

-  Ser dere den symbolske verdien som deltakelsen fra de norsk-pakistanske legene ville hatt?-  Ja, jeg tror de har rett i det. Det er også en av grunnene til at vi ville ha dem med.

Mener viljen mangler

Advokat Abid Raja, som har hatt en koordinerende rolle under innsamlingsaksjonen, betviler ikke viljen til Wetland.

-  Men hvis viljen virkelig hadde vært sterk nok, ville de fått det til. Det er tross alt de som bestemmer, sier Raja. Jens Stoltenbergs tur til Pakistan er en del av en fem dagers reise til området som starter mandag. Statsministeren vil blant annet se nærmere på vaksinasjonsprogrammene i India som Norge er sterkt involvert i og ha politiske samtaler med lederne i Pakistan og India.

DRAR IKKE: - Det er synd at statsministeren lar denne sjansen gå fra seg. Jeg tror også det ville ha inspirert til ytterligere innsats fra alle de som har bidratt til å samle inn utstyret, sier de norsk-pakistanske legene Sheraz Yaqub og Wasim Zahid.