Kommunevalg 2023:

- Får ikke drive valgkamp alene

Oslo Venstre «sa seg nødt» til å endre valgkampstrategi i siste innspurt. - Når Ap gjør det, gjør vi det også, sier Venstre. MDG-topp stusser over reaksjonen.

VALGDAGEN: Josefine Rygh Venstre og Hilde Grøndahl Tangen Høyre driver passiv valgkamp utenfor Foss skole valgdagen. Foto: Kristin Svorte
VALGDAGEN: Josefine Rygh Venstre og Hilde Grøndahl Tangen Høyre driver passiv valgkamp utenfor Foss skole valgdagen. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GRÜNERLØKKA SKOLE/TEGLEVERKET SKOLE (Dagbladet): Det var søndag, starten på slutten av årets kommunevalgkamp, at Høyres byrådslederkandidat i Oslo Eirik Lae Solberg erklærte at det var «slutt på borgerfreden», og at Hallstein Bjercke i Oslo Venstre hevdet at Oslo Arbeiderparti har endret spillereglene for å drive valgkamp.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og byrådsleder Raymond Johansen sendte nemlig søndag ut sine frivillige for å drive «aktiv valgkamp» med husbesøk og liste- og brosjyreutdeling ved stands og valglokaler, 33 timer før urnene stengte.

- Rart

Solberg (H) og Bjercke (V) hevdet begge at det «i alle år» hadde vært slik at valgkampen er ferdig, når stemmelokalene åpnes. Bjercke sa dermed at de så «seg nødt til å svare med samme mynt».

REFSES: Eirik Lae Solberg i Oslo Høyre. Foto: Heiko Junge / NTB
REFSES: Eirik Lae Solberg i Oslo Høyre. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

At det finnes en uskreven regel om å droppe valgkamp i valgdagene, er ikke Torkil Vederhus, partisekretær i Oslo MDG, enig i.

Han kaller Bjercke og Solberg «imponerende frekke» i en post på X/Twitter, etter at de kritiserte Ap.

Han utdyper overfor Dagbladet:

- Jeg synes bare det er rart at de kritiserer. Det er merkelig å hisse seg opp over at folk går på husbesøk, når man selv pusher stemmesedler ved stemmelokalene, sier Vederhus.

- Det er ingen felles enighet om å ikke gjøre det. Alle partier driver valgkamp ulikt i innspurten.

STEMMER: Statsminister Jonas Gahr Støre stemmer på Uranienborg skole ved kommune- og fylkestingsvalget 2023. Video: NTB Vis mer

Tok opp valgkampen

Og Bjercke og Venstre endte opp med å rote i lomma og finne fram myntene (les: valgkampstrategien).

Mandag morgen står utsendte fra partiet og deler ut lister og brosjyrer til forbipasserende ved stemmelokalene, blant annet ved Grünerløkka skole.

TILBAKE PÅ SKOLEN: Representanter fra Venstre står igjen utenfor valglokalene på valgdagen for å drive nå impromptu valgkamp i siste innspurt. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
TILBAKE PÅ SKOLEN: Representanter fra Venstre står igjen utenfor valglokalene på valgdagen for å drive nå impromptu valgkamp i siste innspurt. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- Så lenge valglokalene er åpne, synes jeg at det er en fin tradisjon å la være. Men når Ap blir stressa over å miste makta, tenkte vi at de ikke skulle få lov til å drive valgkamp alene, sier Lars Brandsås, presserådgiver i Venstres stortingsgruppe, til Dagbladet på stedet.

- Når de gjør det, gjør vi det også.

Trappet opp

1. nestleder i Unge Venstre, Hans Jacob Huun Thomsen, vedgår at partiet trappet opp synligheten over hele byen etter at både Støre og byrådsleder Raymond Johansen oppfordret partiets fotfolk til å drive aktiv valgkamp etter at valglokalene åpnet i Oslo klokka 13.00 søndag.

TRADISJON: Nestleder i Unge Venstre, Hans Jacob Huun Thomsen, forteller at partiet har tradisjon for å dele ut lister på valgdagen - riktignok uten øvrige politiske budskap. Foto: Martin Biuso / Dagbladet
TRADISJON: Nestleder i Unge Venstre, Hans Jacob Huun Thomsen, forteller at partiet har tradisjon for å dele ut lister på valgdagen - riktignok uten øvrige politiske budskap. Foto: Martin Biuso / Dagbladet Vis mer

- Vi har en god del timer igjen på å overbevise folk, ropte Raymond Johansen utover Youngstorget.

Nestlederen har selv delt ut valglister utenfor valglokalet ved Tegleverket skole på Hasle. Aktivitet rettet for å kapre velgere, opphørte klokka 09.00, ifølge Huun Thomsen.

- Vi har tradisjon for å dele ut lister ved hvert eneste valg. Det unike i år er at Arbeiderpartiet varslet at de skulle bedrive aktiv valgkamp med både dørbank og rushtidsaksjoner på både søndag og mandag, sier han, og hevder:

- Det er ganske unormalt, og derfor har også vi stått utenfor store steder hvor det er mye trafikk fram til klokka 09.00 i dag.

Mobiliserer i hele byen

- Burde stemmegivere få «fri» på valgdagen, slik at de kan gjøre opp tanker for seg selv?

- Jo absolutt, og det mener jeg de får. Vi står langt unna lokalene med hensikt, og vi oppsøker ikke velgerne, sier Brandsås.

Bjercke sa søndag at Venstre hadde lagt ned all valgkampaktivitet, men at de igjen ville gi full gass fram til mandag morgen klokka 9.

Da Dagbladet snakket med Øyvind Slåke, Oslo Ap's valgkampgeneral, søndag, var han tydelig på at de ikke gjør noe uvanlig.

- Vi er ute og treffer folk og hovedbudskapet er at folk må bruke stemmeretten. Vi har tonet ned den politiske agitasjonen, men når folk spør om hva som er vår politikk og hva vi går til valg på, forteller vi selvfølgelig det, sa Slåke.

Dagbladets reporter har i skrivende stund vært på fire osloskoler hvor man kan avgi sin stemme. Det er til sammen 101 stemmelokaler i Oslo, vel å merke.

- Jeg har for det meste sett representanter fra Venstre, noen Høyre, men ingen fra Ap, har dere mobilisert dere mer enn dem?

- Det er forskjellig fra skole til skole. Mange andre partier forsøker for eksempel å mobilisere seg mer på østkanten, og står der, tror Brandsås.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer