Får ikke elske MS-syke Trond

KLØFTA: I april ble Elin Bøhler (36) forelsket i MS-syke Trond Vegel (46). Hun vil utvikle et forhold til ham, men pleierne på sykehjemmet er skeptiske. Etter å ha vært utestengt i fire uker, får Bøhler nå besøke ham én time i uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I et halvt år har jeg ventet på at noen skal si at dere har lov å være glad i hverandre. I stedet blir jeg bare møtt med fordommer og skepsis. Situasjonen er helt absurd, sier Elin Bøhler til Dagbladet.

Det er tirsdag ettermiddag. 36-åringen serverer farris, småkjeks og sin håpløse kjærlighetshistorie i leiligheten hun deler med sine to barn på 10 og 12 år. Senere denne dagen skal hun ta turen gjennom skogholtet for å besøke hjertevennen Trond Vegel på Kløfta Bo- og Aktivitetssenter. Det er sju dager siden hun så ham sist. Da ble hun endelig innvilget en times besøk i uka, etter å ha blitt nektet adgang fra sykehjemmet en hel måned.

_Trond er ikke umyndiggjort etter loven, men er fratatt retten til å bestemme over sitt eget liv. Sykehjemmet nekter ham å utvikle følelser for nye mennesker, mener Bøhler.

Seksuell utnyttelse

Påska 2002. Elin Bøhler har ekstrajobb som servitør i kafèen på Kløfta Bo- og Aktivitetssenter. Trond Vegel er titt og ofte innom for å drikke kaffe. Bøhler, som ble separert fra ektemannen for snart ett år siden, fatter raskt interesse for den flotte 46-åringen. _At folk er syke og sitter i rullestol, bryr ikke meg. Jeg ser mennesket. Trond gjorde et fantastisk inntrykk på meg, sier 36-åringen. Utover våren er Elin og Trond mye sammen. Hun triller turer med ham, tar han med seg hjem, på kafè eller de sitter bare på rommet hans på sykehjemmet, prater og ser TV. Både pleierne og Tronds nærmeste pårørende gir uttrykk for at de synes det er bra at hun bryr seg. Utover sommeren blir situasjonen derimot snudd på hodet.

_Hva er intensjonen hennes? Hva vil en frisk nyseparert tobarnsmor med en funskjonshemmet mann? Er hun ute etter penger? Utnytter hun et hjelpeløst menneske seksuelt? Disse spørsmålene lå mellom linjene i alt som ble sagt og gjort. Fordommene kom mer og mer fram, sier Bøhler.

I ren desperasjon og i håp om at ingen skulle mistro hennes hensikter, forlovet Elin Bøhler seg med Trond Vegel 19. juli.

_Jeg vet alt skjedde veldig fort, men Trond fridde til meg. Han spurte om jeg ville bo sammen med ham og om jeg virkelig elsket ham. Derfor virket dette veldig naturlig å gjøre. Barna mine hilste på Trond, og jeg kontaktet hans familie om forholdet vårt, forteller Bøhler.

Likevel begynte sykehjemmet gradvis å innsnevre omgangen deres.

_Det begynte med at vi fikk husarrest. Trond fikk fortsatt dra ut med støttekontakten sin, men ikke med meg. Så en ettermiddag i juli, fikk jeg beskjed av avdelingslederen på sykehjemmet at Trond ikke ønsket å se meg mer. Ok, sa jeg. Men hvis han mener det, synes jeg han bør få si det til meg selv. Jeg fikk ikke en gang snakke med ham, sier Bøhler. Etter å ha holdt seg helt unna i to uker, fikk hun nok.

- Et sykehjem er ingen lukket anstalt, så jeg bestemte meg for å dra og i alle fall hilse på de andre beboerne. Trond kom jeg ikke inn til. Døra hans var låst fra utsiden, sier Bøhler opprørt.

En av de andre beboernes pårørende var vitne til episoden, og rådet henne til å gå på utsiden av huset og snakke med Trond gjennom vinduet. _Da spurte han hvorfor jeg ikke kom inn, og at det bare var tull at han ikke ville se meg mer, hevder Bøhler.

Får bli støttekontakt

Dagbladet besøkte selv Trond Vegel sist fredag. Selv om han trenger tid på å finne ordene, gjentar seg selv ofte og har dårlig kortidsminne, var han tindrende klar på en ting: _Jeg synes Elin er her altfor lite. Hun burde vært hos meg hele tiden.

Sykehjemmet er likevel i tvil om han sier det han egentlig mener, og hvilke hensikter Elin Bøhler har med forholdet. _Jeg vet at Trond ønsker at jeg skal ta sterkere del i livet hans. Men siden han bruker tid på å finne ordene og få uttrykt dem, blir vi nå utsatt for disse ydmykelsene fra sykehjemmet. Sist uke fikk jeg ikke en gang besøke ham på rommet. Vi ble anmodet om å sitte på kjøkkenet, sier Bøhler. Tobarnsmoren har skrevet klage brev både til Kløfta Bo- og Aktivitetssenter, Fylkeslegen og Ullensaker kommune. Verken kommunen eller sykehjemmet har svart.

Må løse konflikten

Fylkeslegen skriver imidlertid i et brev datert 7. august at han betrakter henvendelsen som en bekymringsmelding, men at saken ikke kan behandles som klagesak siden Elin Bøhler ikke er nærmeste pårørende. Han ber kommunen rydde opp.

Kjærlighet: - Det viktige for meg er ikke om folk er syke og sitter i rullestol. Det er mennesket som teller. Trond har gjort et fantastisk inntrykk på meg, sier Elin Bøhler.