Får ikke erstatning for langvarig medietrykk

Høyesterett opphevet dom i Schjenken-sak. Forsikringsselskap frikjent.

 TAPTE - VANT - TAPTE:  Etter tap og seier i de to første rettsrunden, har nå Høyesterett avslått yrkesskadekravet fra tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken mot Ullevål Universitetssykehus' forsikringsselskap Gjensidige. Her Schjenken i 2009 i forbindelse med lanseringen av en bok om saken i Sofienbergsaken i august 2007. FOTO: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET.
TAPTE - VANT - TAPTE: Etter tap og seier i de to første rettsrunden, har nå Høyesterett avslått yrkesskadekravet fra tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken mot Ullevål Universitetssykehus' forsikringsselskap Gjensidige. Her Schjenken i 2009 i forbindelse med lanseringen av en bok om saken i Sofienbergsaken i august 2007. FOTO: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyesterett har avvist et krav fra tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken om yrkesskadeerstatning for langvarige belastninger etter ambulansesaken i Sofienbergparken i Oslo 6. august 2007.

Schjenken vant forrige rettsrunde i Borgarting lagmannsrett etter først å ha tapt i Oslo tingrett.

Søksmålet var rettet mot Gjensidige Forsikring, som er forsikringsselskap for ambulansesjåførenes arbeidsgiver Ullevål universitetssykehus i yrkesskadesaker.

Ikke størrelse Søksmålet, slik det blir omtalt i den ferske dommen fra Høyesterett, gjelder ikke størrelse på en yrkeserstatning, men en dom som fastsetter om Gjensidige har økonomisk ansvar for yrkesskade for posttraumatisk stresslidelse i denne saken.

Høyesterett har nå opphevet dommen fra lagmannsretten, der Gjensidige ble pålagt ansvar for ambulansesjåførens psykiske skader, og dessuten dømt til å dekke hans saksomkostninger og rettsgebyr fra tingretten - totalt 345 000 kroner.

Ikke kjørt ambulanse siden Siden Sofienbergsaken for snart seks år, har Schjenken ikke vært i operativ tjeneste som ambulansesjåfør. Ifølge Høyesterett har han i perioder vært sykmeldt, og har nå permisjon med lønn for å utdanne seg til yrkesfaglærer.

I februar 2008 ble Schjenken behandlet av professor og overlege i psykiatri, Øyvind Ekeberg.

Han konkluderte med at Schjenken hadde fått posttraumatisk stresslidelse (PTSD) i form av medieoffersyndrom (MOS).

Men Høyesterett sier at belastninger ved langvarig medieoppmerksomhet etter en arbeidsulykke ikke gir grunnlag for erstatning etter yrkesskadeforsikringslovens paragraf 11, første ledd, bokstav a.

- Sammenheng med selve skaden - Loven må forstås slik at det må være årsakssammenheng mellom skaden det kreves dekning for - den posttraumatiske stresslidelsen - og arbeidsulykken, skriver Høyesterett i den enstemmige dommen som frikjenner Gjensidige.

Schjenken, hans kollega og ambulanstjenesten fikk langvarig oppmerksomhet for håndteringen av en pasient i Sofienbergparken. Pasienten ble oppfattet som ruset, men viste seg å ha hjerneblødning.

Advokat Bård Iversen representerte Gjensidige Forsikring i Høyesterett, mens advokat Øyvind Vidhammer representerte Erik Schjenken.

Ifølge Høyesterett-dommen, har Gjensidige ikke krevd saksomkostninger.

Fortsatt ankefrist Scjenken har vunnet fram i to rettsinstanser i et søksmål mot Dagbladet, selv om Borgarting lagmannsrett har vurdert saken annerledes enn Oslo tingrett på flere punkter og redusert erstatningsbeløpet fra en million til 200 000 kroner.

Ankefristen er ikke gått ut, og dommen fra lagmannsretten er dermed ikke rettskraftig.