Får ikke fengsle Sharon

Belgiske dommere fastslår at Ariel Sharon ikke kan etterforskes for krigsforbrytelser under massakrene i 1982. Det betyr at den israelske statsministeren trygt kan besøke Belgia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre dommerne avviste saken fordi Israels statsminister Ariel Sharon ikke befinner seg på belgisk jord.

- Dersom personen ikke er på territoriet, er ikke dette mulig, skriver retten i den 22 sider lange kjennelsen.

Sharon var forsvarsminister da rundt 800 palestinere ble drept i flyktninge-leirene Sabra og Chatilla. Han måtte gå av i 1983 etter at en israelsk gransking fastslo at han hadde delvis skyld i massakren.

23 palestinske overlevende ønsket i fjor å føre saken mot ham for belgisk rett etter en lov fra 1993 som åpner for krigsforbryter-saker uansett hvor de har blitt utført. Det har den siste tiden blitt satt spørsmålstegn ved denne loven, og dagens kjennelse er en ny spiker i kista for 1993-loven.

Sharon er en av mange kjente statsledere som er blitt forsøkt ført for belgisk rett - i likhet med blant andre Yassir Arafat, Fidel Castro og Saddam Hussein. Dersom palestinerne hadde fått gjennomslag for saken, ville Ariel Sharon risikert å bli arrestert dersom han besøkte Belgia.

- Denne saken begynte med mer politikk enn jus. Jeg er glad det er over, og dette er det vi så på som det logiske utfallet. Systemet sviktet oss ikke, sier Daniel Shek i det israelske utenriksdepartementet ifølge nyhetsbyrået AP.

Til stede var både israelske advokater og advokater som representerte de palestinske overleverne etter massakrene i 1982. De sistnevnte sa før kjennelsen at de ville anke dersom de ikke fikk medhold.

TAPTE SAKEN: Palestinere ankommer retten i Brussel i dag.