LOKKES MED FERIE: Pilotmangelen i Norwegian fortsetter. Nå lokker selskapet de skandinaviske pilotene med en tur-returferie med Dreamliner til redusert pris, dersom de gir opp fem fridager. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LOKKES MED FERIE: Pilotmangelen i Norwegian fortsetter. Nå lokker selskapet de skandinaviske pilotene med en tur-returferie med Dreamliner til redusert pris, dersom de gir opp fem fridager. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Får ikke firedoblet lønn, men tilbud om billige flyreiser

Pilotforeningen: - Norwegian driver rovdrift på oss. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag ble over tusen passasjerer rammet da 18 flyvninger med lavprisselskapet ble kansellert på kort varsel.

Kanselleringene skyldtes blant annet bemanningsproblemer, og for å sikre seg mot nye kanselleringer gikk Norwegian derfor ut og tilbød pilotene firedoblet lønn for å fly på fridagene sine. Dette gjaldt imidlertid bare de utenlandske pilotene.

- Våre skandinaviske piloter har alltid fått dobbel lønn for å selge fridagene sine. Dette tilbudet er det våre utenlandske piloter som får tilbud om, skriver Astrid Gaustad Mannion i Norwegian i en e-post.

Norwegian: - Selg ferie, få ferie

For mens de utenlandske pilotene fikk tilbud om å selge en fridag for firedoblet lønn, fikk de skandinaviske pilotene, mandags morgen, et helt annet tilbud.

- I dag fikk vi tilbud fra sjefs-operatør Geir Steiro om at om at hvis pilotene solgte fem fridager, vanket det en flyreise tur/retur til redusert pris med Norwegians Dreamliner, sier Alf Hansen, nestformann i Norwegian Pilot Union (NPU).

Han sier at det er umulig for ham å vite om den enkelte pilot syns dette er et godt tilbud, men sier foreningen er tydelig på at dette verken handler om bonus eller penger.

Driver rovdrift

Lørdag bekreftet arbeidstakerorganisasjonen Parat at de sa opp overtidsavtale mellom flyselskapet og pilotene som følge av en uenighet om bruken.

- Norwegian driver rovdrift på oss. Jeg tror flere vegrer seg for å selge fritiden sin, fordi dette handler om å få på plass en ordentlig avtale, sier Hansen.

Pilotforeningen er åpne for samtaler, men sier at mye nå tyder på at selskapet ønsker en avtale der daglig drift baseres på mye fridagskjøp.

- Foreløpig har vi ikke hørt noe fra ledelsen. Selvfølgelig skal vi være behjelpelige å jobbe overtid når selskapet har mye produksjon, men selskapet kan ikke belage seg på at pilotene alltid skal jobbe overtid. Nå trenger vi å få på plass en avtale slik at begge parter har noe å forholde seg til, sier Hansen.

Mangler fortsatt folk

Norwegian bekrefter at de skandinaviske pilotene har fått tilbud om å få en reise til en av selskapets langdistansedestinasjoner, men at det er for tidlig å si hvordan tilbakemeldingene har vært.

- Men vi håper jo på positiv respons. Bemanningssituasjonen ser bedre ut de kommende dagene, men vi mangler fortsatt folk, noe som kan påvirke enkelte avganger, sier pressekontakt Astrid Gaustad Mannion til Dagbladet.

Norwegian kjenner seg ikke igjen i anklagene fra NPU om at de driver rovdrift på pilotene sine.

- Fridagskjøp har vært en attraktiv ordning for de som flyr og har fungert bra for selskapet og ansatte som vil jobbe ekstra. Når det er høysesong så baserer vi noe av driften på bruk av overtid – dette er helt vanlig i flybransjen, avslutter Mannion.