Får ikke fri rettshjelp

Sykepleieren May-Helen Forsberg (31) kjemper for å rydde opp i skjemaveldet etter at major Jason Ward, far til hennes sønn, omkom i Irak-krigen. Norge nekter dem fri rettshjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet fortalte i går historien om sykepleier May-Helen Forsberg som ventet barn med den britiske majoren Jason Ward, som reiste for å kjempe i Irak-krigen.

I mars omkom offiseren i en helikopterstyrt. Dermed fikk han aldri møtt sin sønn, den nå 3 måneder gamle Jason George.

- Dette er ikke en kamp for meg, men for sønnen min. Det er hans framtid det gjelder, og jeg må selvsagt gjøre alt for å sikre den. Hadde det ikke vært for at en norsk advokat har hjulpet meg gratis, hadde dette blitt veldig vanskelig, sier May-Helen Forsberg til Dagbladet.

Da hun søkte om fri rettshjelp for sønnen, fikk hun til svar at hun tjente for mye, selv om saken gjelder sønnens rettigheter. Nå har hun søkt om fri rettshjelp for sønnen i England.

- Betenkelig forskjell

- Det har vært vanskelig for meg å finne informasjon om hvilke rettigheter sønnen min har, både når det gjelder pensjoner og arv. Heldigvis har jeg fått god hjelp av The Royal British Legion, og nå føler jeg at ting er i ferd med å løsne. Det er betenkelig at denne prosessen virker lettere i England enn i Norge, mener Forsberg.

Hun tror imidlertid at hun fortsatt vil ha bruk for advokathjelp, også i Norge.

- Det verst tenkelige for meg er at sønnen min en dag skal spørre hvorfor jeg ikke ordnet opp i disse sakene, sier hun.

Støtteerklæringer

Etter at May-Helene i går fortalte sin historie til Dagbladet, har hun fått mange positive tilbakemeldinger og støtteerklæringer. Mennesker hun ikke kjenner, har tatt kontakt på telefon og ønsket lykke til:

- Det ble nok litt mer oppmerksomhet enn jeg hadde regnet med. Samtidig viser det seg at fokus på saken kan bidra til løsninger. Kort tid etter at den britiske tv-stasjonen Sky News begynte å undersøke saken, ble den første pensjonen innvilget.

KJEMPER FOR SØNNEN: May-Helen Forsberg må selv dekke alle utgifter for å sikre sønnen Jason George (3 måneder) pensjoner han har krav på.