Får ikke full syketrygd

Sissel Kielland ble utsatt for et brutalt knivoverfall og var sykemeldt i et år. Så fikk hun kreft og måtte opereres flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Hun hadde brukt opp sykemeldingskvoten etter det brutale knivoverfallet, var den klare beskjeden fra trygdekontoret. Med livstruende kreft i kroppen ble elektrikeren nektet full syketrygd.

Hun måtte nøye seg med rehabiliteringspenger - 66 prosent av syketrygden. Regelverket mange nå raser mot, gir ikke rett til sykepenger i mer enn ett år - uansett. Det kom som et sjokk. Livet gikk fra vondt til verre.

-  Jeg har jobbet et helt liv. Hvem har egentlig rett til å herje med et menneske sånn? spør den fortvilte kvinnen.

Stivbeint regelverk

Hun er opprørt over et stivbeint regelverk. Først blir hun utsatt for en rå handling, så får hun en alvorlig sykdom. Hun har betalt skatt og trygdeavgifter i alle år siden hun gikk ut i arbeidslivet som ung jente.

-  Jeg er glad jeg er sterk psykisk. Ellers hadde jeg brutt totalt sammen. Jeg sto i fare for å miste hus og hjem. Det gjør meg rasende at staten har rett til å ta fra meg sykepenger. Jeg må betale for at jeg ble knivstukket, tordner Sissel Kielland.

Operert fire ganger

Hun har en yrkeskarriere som har satt henne i stand til å ta tøffe tak. Som tenåringsjente begynte hun på fabrikk i Kragerø, seinere dro hun til sjøs og «banka rust». Som voksen begynte Kielland på teknisk utdanning i Porsgrunn. Hun startet i lære ved ABB og ble elektriker. Der hadde hun jobbet i femten år da livet ble totalt forandret av knivoverfallet. Gjerningsmannen ble dømt til fengsel i tre og et halvt år.

Kielland er operert fire ganger for kreft. Komplikasjoner i forbindelse med operasjonene gjorde i seg selv livet nesten uutholdelig. Så kom de økonomiske problemene i tillegg.

«Skammelig»

Da kreften slo til, var det slutt på sykepengene. Hun kommer aldri til å glemme hva en trygdefunksjonær sa: «Du har brukt opp sykepengene på det han gjorde.»

-  Det er skammelig å behandle mennesker på denne måten. Skal jeg lastes for at jeg har blitt utsatt for en brutal forbrytelse?

Dagbladet lørdag 7. januar. Sissel Kielland vil fortelle sin historie etter at Dagbladet skrev om Hilde Kristin Johnsens kamp mot kreften og byråkratiet.
OPPRØRT: Elektriker Sissel Kielland (48) raser mot regelverket som fratar henne og andre alvorlig syke full syketrygd.