Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får ikke gi våpen i julegave

Men mener Irak trenger flere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britenes statsminister Tony Blair får ikke sende våpen og ammunisjon i julegave til Iraks nye sikkerhetsstyrker. I gaven som var på vei til irakerne lå det 5.666 pistoler, 438 granatkastere, 3.250 kommunikasjonsradioer og 850.000 skudd, men da dette ble kjent satte to av Blairs partikolleger ned foten.

Forsvarsminister Geoff Hoon har nå fått pålegg om å holde tilbake julegaven inntil de folkevalgte får sett nærmere på innholdet, noe som tidligst vil skje etter det planlagte valget i Irak 30. januar, skriver The Guardian.

- Vil lette byrden

- Vår hensikt er å bedre den irakiske politistyrkens, nasjonalgardens og grensevaktstyrkens kapasitet og evne. Dette vil lette byrden for våre egne styrker, bidra til en løsning på konflikten og legge til rette for vår egen tilbaketrekning, argumenterer Hoons departement.

De to arbeiderpartipolitikerne Glenda Jackson og Llew Smith er ikke enige, og mener det er nok våpen som det er i Irak.

- Vi må gjerne bidra med utstyr og trening til Iraks midlertidige regjering, men å inkludere ammunisjon, granatkastere og pistoler tar vi sterk avstand fra, fastholder de to underhusrepresentantene.

- Flyter av våpen

- Vi ber regjeringen om å holde tilbake slikt militært utstyr, som ikke vil bidra til å redusere volden og skremslene i et land som fra før flyter av slike våpen, fortsetter de.

- Å hevde at en slik våpen-julegave til det irakiske regimet, som ikke er valgt av sitt eget folk, skal føre til at okkupasjonsstyrkene kan trekkes raskere ut, holder ikke. De britiske styrkene bør trekkes ut fordi de var del av en ulovlig invasjonsstyrke, noe også FNs generalsekretær har bekreftet, sier Llew Smith til The Guardian.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media