PÅ FLUKT: Mer enn 1,8 millioner mennesker er drevet på flukt etter flommen i Pakistan. - Omfanget av denne katastrofen er langt større enn det Pakistan kan klare, sier statsminister Yousaf Raza Gilani. Foto: MUHAMMED MUHEISEN / AP PHOTO / SCANPIX
PÅ FLUKT: Mer enn 1,8 millioner mennesker er drevet på flukt etter flommen i Pakistan. - Omfanget av denne katastrofen er langt større enn det Pakistan kan klare, sier statsminister Yousaf Raza Gilani. Foto: MUHAMMED MUHEISEN / AP PHOTO / SCANPIXVis mer

Får ikke gravlagt sine døde

Sykdommer herjer, og mange steder er oversvømmelsene så store at det ikke er plass til å legge døde flomofre i jorda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flommen i Pakistan begynner å få ufattelige konsekvenser. Mer enn 5,4 millioner mennesker i provinsene Sind og Baluchistan vil ifølge FN trenge hjelp de neste seks månedene.

Over 300 personer er hittil rapportert døde, men det kan være store mørketall. Bare i Sind-provinsen er rundt 665 000 hus ødelagt og mer enn 1,8 millioner mennesker drevet på flukt. 4,2 millioner hektar jordbruksland er oversvømmet.

Som små øyer Tv-bilder viser endeløse innsjøer som er oppstått etter flommen og små områder som er blitt til øyer der folk klamrer seg fast livet, stort sett i hjemmelagde telt, med et minimum av mat, og der sykdommer som malaria og dysenteri herjer.

Sykdommene går verst utover barn som i mange tilfeller dør på grunn av mangel på mat og medisiner.

Tv-stasjonen Al Jazeera viste i formiddag bilder av en gråtende og desperat mor som hadde mistet sine to barn og måttet pakke dem inn i ulltepper familien hadde fått med seg da de flyktet fra sitt hjem.

Området de holder til på er så lite at hun og mannen lider skjebne med mange; de har ingen steder de kan gravlegge barna.

Må tigge Nyhetsbyrået Reuters forteller historien om en familie på tolv som ble reddet av en båt fra den pakistanske hæren og sendt til en provisorisk flyktningleir. Barna er syke, men må hver dag gå på et lokalt marked like i nærheten for å tigge. De få tingene familien fikk med seg, har de allerede solgt for å få penger til mat.

- Ingen har kommet for å hjelpe oss, og vi vet ikke engang hvor det er steder vi kan få hjelp. Vi trenger bare to ting, mat og et telt som kan beskytte barna våre mot sola og regnet, sier familiefaren Ahmed Junejo.

Våknet seint Flommen i Pakistan har vart siden første halvdel av august, men det gikk lang tid før både internasjonale medier og hjelpeorganisasjoner involverte seg. Det samme gjelder pakistanske myndigheter som utsettes for sterk kritikk. Det hjelper lite at statsminister Yosuf Raza Gilani i forrige uke avlyste sitt besøk til FN i New York og dro til flomområdene.

Noen hjelpeorganisasjoner og en del nødhjelp er nå på plass, men fremdeles er mange av flyktningofrene overlatt til seg selv. Selv om flere etter hvert deltar i hjelpearbeidet, hjelper det lite, ikke minst fordi den medisinske situasjonen forverrer seg.

MINST 300 DØDE:  Sykdommer som malaria og dysenteri herjer i de ødelagte flomområdene. Barn dør på grunn av mangel på mat og medisiner. Foto: ASIF HASSAN / AFP PHOTO / SCANPIX
MINST 300 DØDE: Sykdommer som malaria og dysenteri herjer i de ødelagte flomområdene. Barn dør på grunn av mangel på mat og medisiner. Foto: ASIF HASSAN / AFP PHOTO / SCANPIX Vis mer

Situasjonen i Sind-provinsen var allerede svært vanskelig før flommene som herjet i fjor.

Svært mange barn lider av feilernæring, noe som gjør dem ekstra sårbare for sykdommer.

Ber om to milliarder FN ber nå verdenssamfunnet bidra med 2 milliarder kroner til flomofrene. De trenger både direkte nødhjelp og støtte til å leve de neste månedene. Bøndene har mistet sin jord og sine husdyr, handelsmennene sine butikker.

- Omfanget av denne katastrofen er langt større enn det Pakistan kan klare, sier statsminister Gilani.

PROVISORISK FLYKTNINGLEIR:  Mange av områdene flyktningene holder til på er så små at det ikke er noen steder å gravlegge barna. Foto: ASIF HASSAN / AFP PHOTO / SCANPIX
PROVISORISK FLYKTNINGLEIR: Mange av områdene flyktningene holder til på er så små at det ikke er noen steder å gravlegge barna. Foto: ASIF HASSAN / AFP PHOTO / SCANPIX Vis mer