Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får ikke ha regnbue­flagg i 17. mai-toget - fordi toget skal være inkluderende

Forbud i Skien.

FORBUDT: LHBT-bevegelsens regnbueflagg er ikke ønsket i 17. mai-toget i Skien. Her fra Oslo Pride 2017. Arkivfoto: Audun Braastad / NTB Scanpix
FORBUDT: LHBT-bevegelsens regnbueflagg er ikke ønsket i 17. mai-toget i Skien. Her fra Oslo Pride 2017. Arkivfoto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På dagen før 17. mai har LHBT-organisasjonen Skeiv Ungdoms lokallag i Telemark fått en kalddusj fra 17. mai-komiteen i Skien:

«Vi skal kun ha nasjonalflagg i borgertoget, ikke plakater med slagord, og ikke regnbueflagget», skriver komiteen i en e-post til lokallaget.

Skeiv Ungdom hadde planlagt å stille med regnbuflagget i borgertoget på nasjonaldagen, men har nå altså fått blankt nei av komiteen.

Vil hindre politisk markering

Kristoffer Skaate, lederen for 17. mai-komiteen i Skien kommune, utdyper:

REAGERER: Marthe Øvrum, leder for Skeiv Ungdom nasjonalt, mener 17. mai-komiteen i Skien har misforstått hva 17. mai handler om. Foto: Skeiv Ungdom
REAGERER: Marthe Øvrum, leder for Skeiv Ungdom nasjonalt, mener 17. mai-komiteen i Skien har misforstått hva 17. mai handler om. Foto: Skeiv Ungdom Vis mer

- Vi mener at 17. mai skal handle om nasjonaldagen vår, da alle går i tog uten noen politisk agenda, men under det nasjonale symbolet, nemlig flagget vårt. Politiske markeringer og slike ting hører ikke hjemme i et 17. mai-tog, sier Skaate til Dagbladet.

Voksenopplæringen i Skien deltar for første gang i toget. Dette oppgir komiteen som en hovedårsak til hvorfor LHBT-symbolet ikke kan tillates.

«For mange er det første gang de opplever et 17. mai-folketog. Vi gleder oss til å vise oss fram fra vår beste side, inkluderende og likevel samlet om hovedsaken denne dagen, om landet vårt og flagget vårt!»

- Absurd

Marthe Øvrum, leder for Skeiv Ungdom nasjonalt, reagerer sterkt på forbudet. Blant annet synes hun det er absurd at avslaget begrunnes med at toget skal være inkluderende.

- Dette er på ingen måte inkluderende. At regnbueflagget nektes, er veldig problematisk, sier Øvrum til Dagbladet.

Hun mener komiteen utviser en svært snever forståelse av hva 17. mai handler om, og avviser at regnbueflagget handler om politikk.

- Skeiv Ungdom Telemark ønsker å feire at de lever i et fritt og mangfoldig samfunn, der folk har rett til å leve gode liv. Flagget symboliserer frihet, kjærlighet og retten til å elske av eget hjerte; dette er dessuten ingen protest, men en feiring.

Internasjonal dag

Øvrum viser til at flere flagg godtas i toget flere andre steder i Norge, og at 17. mai dessuten er den internasjonale dagen mot homo-, trans- og bifobi.

- Derfor er det naturlig å heve flagget ekstra denne dagen, sier hun.

Skeiv Ungdom-lederen synes komiteens beslutning er overraskende.

- Den er særlig problematisk med tanke på at nazister nå er synlige i bybildet. Det er et økende innslag av hat i det offentlige rom, sier hun.

- PÅ FRAMMARSJ: Skeiv Ungdom mener det er spesielt viktig å markere toleranse i et år da nynazismen blir mer og mer synlig. Her fra Den Nordiske Motstandsbevegelsens marsj i Kristiansand i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
- PÅ FRAMMARSJ: Skeiv Ungdom mener det er spesielt viktig å markere toleranse i et år da nynazismen blir mer og mer synlig. Her fra Den Nordiske Motstandsbevegelsens marsj i Kristiansand i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

Øvrum henviser blant annet til at Den Nordiske Motstandsbevegelsen - som har «Knus homolobbyen» som en hovedparole - marsjerte i Kristiansand i fjor.

- Er det rom for at komiteen har misforstått et eller annet her?

- De har helt klart misforstått hva regnbueflagget symboliserer. Men avgjørelsen virker helt gjennomtenkt og er helt tydelig. Det er dårlig tenkt og dårlig gjort, men er ikke tilfeldig, sier Marthe Øvrum.

- Hjertelig velkomne

Komitéleder Skaate understreker at medlemmene av Skeiv Ungdom er hjertelig velkomne i toget, men gitt at de går under det norske flagget, på samme måte som andre grupperinger.

Selv om de ikke får lov til å ta med flagget sitt, får de lov til å gå under en fane, slik som andre lag og foreninger i et borgertog.

- Forbudet er for at borgertoget ikke skal være en arena for politiske og ideologiske ytringer, sier Kristoffer Skaate.

Komitélederen forteller at samtlige lag og foreninger fikk beskjed da de meldte seg på, om at andre flagg enn det norske ikke var tillatt.

I en av e-postene til Skeiv Ungdom skriver 17. mai-komiteen at de har hatt det de beskriver som «ubehagelige opplevelser» fra tidligere år. Komitéleder Skaate forteller at det seinest i fjor var en gruppe som stilte med banner og plakater for å spre et politisk standpunkt. Han ønsker ikke å kommentere hva slags gruppe det var snakk om.

STREIK: NRKs mediedirektør redegjør for NRKs 17. mai-sending etter at 1700 journalister er tatt ut i streik. Video: NTB ScanpixVis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!