PROTESTERER MOT NAVNE-NEKT: Blær Bjarkardottir (15), til venstre, og mora Bjork Eidsdottir godtar ikke navnenekten fra den islandske staten. Her er de utenfor en rettsbygning i Reykjavik. Foto: AP/Anna Andersen
PROTESTERER MOT NAVNE-NEKT: Blær Bjarkardottir (15), til venstre, og mora Bjork Eidsdottir godtar ikke navnenekten fra den islandske staten. Her er de utenfor en rettsbygning i Reykjavik. Foto: AP/Anna AndersenVis mer

Får ikke hete «Lett bris»

15-årige Blær går til sak mot den islandske staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Navnelista som avgjør hva folk for lov å hete på Island, skaper trøbbel for 15 år gamle Blær Bjarkardóttir, melder nyhetsbyrået AP.

Moren hennes, Bjork Eidsdottir, oppdaget etter hvert at navnet Blaer ikke finnes på lista over 1853 tillatte kvinnenavn - men først etter at datteren var døpt.

«Lett bris»
Komitéen som avgjør klagesaker vendte tommelen ned for navnet Blær, og nå har jenta med det ulovlige navnet gått til sak mot den islandske staten.

Hennes mor synes navne-nekten er merkelig, fordi hun vet kjente en Blær som fikk navnevalget godtatt i 1973.

Grunnen som oppgis denne gangen, er at det brukes en hankjønnsartikkel til «blær», som betyr «Lett bris».

Curver Thoroddsen
Et annet kriterium for om et navn skal tillates er ifølge AP om bokstavene i det finnes i det islandske alfabetets 32 bokstaver.

Artisten Birgir Orn Thoroddsen fikk også nei av navnekomiteen, men sluttet ikke å bruke navnet «Curver» av den grunn.
På sin 30-årsdag rykket han inn en helsides avisannonse.

«Fra 1. februar 2006 forandrer jeg mitt navn til Curver Thoroddsen. Jeg ber nasjonen, mine venner og kolleger om å respektere min avgjørelse», sto det der.

På lista over tillatte mannsnavn er det 1712 navn, ifølge AP.