- Får ikke hjelp

Faren tok kone og to barn med seg i døden. Datteren (21) står alene igjen. Hjelpen strømmer på fra privatpersoner, men familien mener myndighetene har møtt henne med en kald skulder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): 21-åringen ble stående aleine igjen da hennes far tok resten av familien med seg i døden i deres hjem i Sveio 20. januar i år. Jenta har fått god oppfølging av helsevesenet, men fra andre offentlige instanser har det vært lite støtte å hente.

Sliter økonomisk

Mennesker som står jenta nær var blant annet bekymret for hennes økonomiske situasjon og mener hun ikke får den hjelpen hun trenger. Hun har et lite studielån i Statens lånekasse. Det ble rettet en henvendelse til Lånekassa med bønn om forståelse for hennes livskrise. Håpet var at hun skulle slippe å tenke på økonomi midt i sorgen etter tapet av hele sin nære familie.

Svaret fra Statens lånekasse var at de maksimalt kunne innvilge tre måneders betalingsutsettelse. Men rentene ville løpe også i denne tida slik at lånet faktisk ville vokse.

Avslaget var endelig og kunne ikke prøves høyere i systemet, ble det sagt.

Jobbtilbud

21-åringen fikk heller ikke gratis advokathjelp for å ta hånd om alle de praktiske spørsmål som måtte løses etter tragedien. Folk i jentas nærmiljø synes det er vondt at en pengerik stat ikke har noe å stille opp med overfor ei ung jente som ble frarøvet det kjæreste hun har på den mest brutale måten.

- Vi hadde håpet på større forståelse fra Statens lånekasse og fra Justisdepartementet. Det hadde kostet så lite å hjelpe henne med studielån og ordne advokatbistand. Det skulle være en hyggelig oppmuntring til henne i ei vanskelig tid, sier en bekjent av familien til Dagbladet.

Om jenta er skuffet over støtten fra stat og kommune, er hun desto mer oppmuntret av omtanke og hjelp fra private.

Flere privatpersoner har organisert innsamlinger for å hjelpe jenta. Bedrifter har tilbudt henne jobb. Fra fjern og nær har det kommet hilsener og gaver.

Slekt og naboer vil etablere et fond for å sikre den økonomiske framtida til 21-åringen.

Jenta er informert om initiativet og er takknemlig for at noen bryr seg. Men hun er også redd for at noen skal mistenke henne for å ville gjøre økonomisk gevinst på familietragedien.

Hun ønsker ikke sjøl å bo i huset der drapene skjedde. Men hun vil heller ikke selge eneboligen. Dermed har hun lån på huset som skal betjenes.

FAMILIEDRAPENE: 21-åringen står aleine igjen i verden etter familiedrapene i Sveio. Hennes far tok livet av resten av familien før han skjøt seg sjøl. Folk som står den gjenlevende nær, er skuffet over at det offentlige ikke yter henne mer støtte.