Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får ikke hjelp

Lokalbefolkningen på øygruppen banket en tjenestemann i fortvilelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sinne og fortvilelse preger innbyggerne på de indiske øygruppene Andaman og Nicobar. Hundrevis av lik ligger fortsatt spredt omkring. Hjelpearbeidet etter flodbølgekatastrofen har bare så vidt kommet i gang.

I dag havnet en tjenestemann havnet i nevene på en sint folkemengde i byen Campbell Bay på den sørligste øya i øygruppa Nicobar. Innbyggerne har fortsatt ikke fått hjelpeforsyninger. Det er nå én uke siden flodbølgene skylte inn over øyene.

- Situasjonen i Campbell Bay og Nicobar er svært dyster, sier en lokal tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

Mer enn 700 mennesker holder til på et høydedrag på øya, der de har søkt tilflukt fra flodbølgene 2. juledag.

- Absolutt ingenting har nådd fram til dem, sier talsmannen.

- Blir hindret

Øygruppene Andaman og Nicobar består av mer enn 500 øyer. De fleste av dem er ubebodde, og ligger rundt 120 mil øst for India.

Hjelpearbeidere fra Leger uten grenser og Oxfam sitter fast i Port Blair, uten mulighet til å nå de hardt rammede sørlige delene av øyene. Indiske kristne organisasjoner hevder tjenestemenn hindrer dem fra å nå fram til lokale stammer på øyene.

ENORME ØDELEGGELSER: Innbyggerne på Andaman-øygruppen er provosert over at verden ser ut til å ha glemt dem.
ENORME ØDELEGGELSER: Innbyggerne på Andaman-øygruppen er provosert over at verden ser ut til å ha glemt dem. Vis mer

812 mennesker er bekreftet døde på øygruppene, ifølge indiske myndigheter i New Delhi. Men ifølge Indias hærsjef er det på den verst rammede øya, Car Nicobar, mer enn 1.000 lik som fortsatt ligger igjen etter vannmassenes herjinger.

Myndighetene hevder idag at de er i ferd med å ordne opp i problemene med å få hjelpen fram til befolkningen på øyene.

- Det går sakte fremover, men det finnes problemer. Lik må finnes og identifiseres, sier hærsjefen N. C. Vij.

- Annenrangs

Øyenes innbyggere består blant annet av en rekke stammer som har levd på tradisjonelt vis i lang tid. Øyene styres direkte fra New Delhi, og har tidligere vært kjent for å ha hatt et beryktet fengsel under britenes kolonistyre. Selv i dag mener mange at New Delhi ikke bryr seg om befolkningen på øyene.

- Andaman- og Nicobar-øyene er én eneste annenrangs statsborger. Velkommen til Indias egen koloni, skrev avisen Indian Express søndag.

Men midt i den ufattelige sorgen og dystre tilværelsen som preger innbyggerne på øyene, dukket det opp et lite lysglimt. På Andaman-øyene hadde et par og deres seks måneder gamle baby livnært seg på vann fra kokosnøtter i tre dager før de søndag ble reddet av et militærhelikopter.

(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media