Får ikke hjelpe

Israel slipper fortsatt ikke hjelpeorganisasjonene inn i flyktningleiren i Jenin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Mange mennesker har trolig dødd fordi vi ikke får gjort jobben vår, forteller Røde Kors-representant Ola Skuterud til NTB.

Flere hjelpeorganisasjoner står nå like utenfor flyktningleiren. Skuterud, som leder arbeidet til Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger ankom leiren tidlig tirsdag morgen.

- Israelerne gir som vanlig ingen opplysninger. Vi ber om å få hjelpe dem som er inne i leiren, men har foreløpig ikke fått lov til å slippe til. Det kan være tusenvis av mennesker uten mat og vann, flere av dem kan være såret, sier Skuterud.

Han sier at arbeidsforholdene er ekstremt vanskelige. Hus er rast sammen, eller truer med å kollapse.

- Det ligger også ueksploderte grantater i gatene, som israelerne helt bevisst har plassert ut for å hindre folk i å bevege seg. Det er en svært farlig situasjon, sier Skuterud.

Problematisk

Israel, som kontrollerer området 100 prosent, har selv sagt at de skal rydde opp og bringe ut døde og skadde.

- Dette er meget problematisk. De som har stått bak ødeleggelsene skal også rydde opp. Det fører til meget sterke følelser på palestinsk side, og kompliserer arbeidet ytterligere for oss. Palestinerne er preget av frykt. Det vet at israelerne også kan arrestere de som er såret. Noen er innforstått med at det vil skje, andre forsøker å gjemme seg, opplyser hjelpearbeideren.

Han forteller at hjelpeorganisasjonene som nå står utenfor Jenin er svært frustrerte over situasjonen.

- Det er 7-8 dager siden palestinerne gjorde motstand i Jenin, og for sju dager siden ble Røde Halvmåne bedt om å komme. Fra israelsk side er jobben gjort. Likevel slipper vi ikke til for å hjelpe syke og sårede. Det er meget demoraliserende. Mange mennesker har dødd fordi vi ikke kommer inn. Israelerne ser ut til å neglisjere fullstendig de menneskelige lidelsene, fastslår Skuterud.

Neglisjerer

Sjefen for FNs organisasjon for palestinaflyktninger (UNWRA), Peter Hansen kom mandag med kraftig kritikk av Israel, og sa at han aldri ellers i verden hadde opplevd et slikt klart fravær av respons på hjelpeorganisasjoners appeller.

- Jeg tror jeg kan slutte meg til den kritikken. Jeg har etter hvert erfaring fra forskjellige steder i verden, og jeg har aldri tidligere sett at man fullstendig neglisjerer de behovene som hjelpeorganisasjoner har for å utføre sin plikt til å redde liv, sier Skuterud og peker på at situasjonen i Jenin er et godt eksempel på dette.

(NTB)

FORTVILET: Ola Skuterud fra Røde Kors tror folk dør inne i Jenin fordi hjelpemannskapene ikke får komme inn i byen.
STORE TAP: Hvor mange som er drept i Jenin, er det foreløpig ingen som vet. I går fikk noen få representanter fra hjelpeorganisasjonene komme inn. I dag blir de holdt tilbake.