FÅR IKKE HOLDE APPELL: Sylvi Listhaug har spurt 8. mars-komiteen i Bodø om å få holde en appell på Kvinnedagen. Komiteen har ikke plass til landbruksministeren i programmet, og har derfor sagt nei til forespørselen. - Jeg er overrasket og hadde håpet de kunne avsette fem minutter til en appell om det kvinnedagen bør handle om, nemlig kampen mot tvangsekteskap, onskjæring og undertrykking av kvinner, sier Listhaug til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR IKKE HOLDE APPELL: Sylvi Listhaug har spurt 8. mars-komiteen i Bodø om å få holde en appell på Kvinnedagen. Komiteen har ikke plass til landbruksministeren i programmet, og har derfor sagt nei til forespørselen. - Jeg er overrasket og hadde håpet de kunne avsette fem minutter til en appell om det kvinnedagen bør handle om, nemlig kampen mot tvangsekteskap, onskjæring og undertrykking av kvinner, sier Listhaug til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Får ikke holde appell på Kvinnedagen

8. mars-komiteen i Bodø har ikke plass til ministeren i programmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kastet landbruksminister og leder for Frp's Kunnskaps- og familieutvalg, Sylvi Listhaug seg for alvor inn i debatten om kvinnekamp og likestilling.

Med uttalelser som at norsk kvinnekamp er veik, og bør handle om kampen mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap, i stedet for lønn og barnehageplasser, fikk hun mye oppmerksomhet.

Til Dagbladet forteller Listhaug at hun aldri har gått 8. mars-tog tidligere, men at hun i år virkelig ønsker å engasjere seg offentlig på Kvinnedagen.

Vil holde appell Derfor har hun spurt 8. mars-komiteen i Bodø om å få holde en fem minutter lang appell under markeringa der på søndag:

«I en årrekke har jeg engasjert meg for minoritetskvinnene kamp for likestilling og retten til å bli hørt. Jeg har møtt kvinner som har opplevd å bli giftet bort mot sin vilje. Noen av dem har vært sterke nok til å bryte fra ekteskapet og heve stemmen i det offentlige rom. Men dessverre opplever altfor mange kvinner at religiøse skikker og tradisjoner fratar dem retten til å ytre seg og muligheten til å bestemme over eget liv og kropp. Jeg ønsker å gi disse kvinnene en stemme på Kvinnedagen, og sender dere derfor en forespørsel om å holde en appell i forbindelse med markeringen av Kvinnedagen i Bodø. Jeg kan greie meg med noen få minutter», skriver Listhaug i et brev til 8. mars-komiteen i Bodø.

- Dersom de svarer ja, vil det bli første gang jeg holder appell på 8. mars, sier Listhaug til Dagbladet.

Ikke plass Men i Bodø har de ikke plass til landbruksministeren i sitt program under Kvinnedagen.

«Vi setter stor pris på din interesse i å delta på vårt arrangement. Nå er det slik at vi programmessig ikke har plass til flere appeller denne dagen, men vi kunne gjerne tenkt oss din deltakelse i debatten som vi skal gjennomføre», svarer Line G. Olsen i 8. mars-komiteen i Bodø.

- Bakgrunnen for avslaget er at programmet er helt fullt. Vi har ikke rom eller tid til flere, og Listhaug er en av flere vi dessverre har måttet si nei til, sier Olsen til Dagbladet.

-  Det er ikke våre personlige interesser eller noen partitilknytning som ligger til grunn for avslaget. Vi synes det er artig at det er så stort engasjement, og at hun viser denne interessen, utdyper Olsen.

Tema for Kvinnedagen i Bodø er ytringsfrihet, og komiteen har derfor som mål at alle som ønsker det, skal få mulighet til å ytre seg.

- Derfor har vi tilbudt Listhaug å delta i debatten i stedet, sier Olsen.

- Håper de snur Sylvi Listhaug sier til Dagbladet at hun ikke ennå har gitt opp håpet om å likevel få holde en kort appell i Bodø.

- Jeg håper at de vil la meg få fem minutter til å tale om det jeg mener burde være hovedsaken 8. mars. Jeg håper de snur og gir meg denne muligheten. Jeg har fått mye støtte fra mange hold etter kronikken, sier hun til Dagbladet.

Også i et svar til komiteen i Bodø understreker hun dette.

«Jeg vil innstendig anmode dere om å revurdere min forespørsel. Jeg kan nøye meg med fem minutter. Håper det er mulig å finne plass til dette i det offisielle programmet. Det vil bety mye for meg å få lov til å fremføre det budskapet som jeg mener er det viktigste i den likestillingspolitiske debatten. Det er hyggelig av dere å tilby meg å delta på en debatt om ytringsfrihet og «å stå i stormen.» Men for meg blir dette litt på siden av det som er viktig denne dagen. Jeg håper at dere likevel kan gi meg mulighet og krysser fingrene for et positivt svar», skriver Listhaug.

Svaret er endelig Avslaget er imidlertid endelig, forteller Line Olsen i 8. mars-komiteen i Bodø.

- Av respekt for programmet er vi nødt til å si nei. Det vi kunne strekke oss til er å tilby henne en plass i debatten. Vi har lyst til å ha henne med der, og synes det er stas om hun takker ja, sier Olsen.

- Overrasket Etter å ha mottatt denne beskjeden sier Listhaug at hun ikke vil delta i debatten, fordi den handler om et annet tema enn det hun ønsket formidle i en appell.

- Jeg er overrasket og hadde håpet de kunne avsette fem minutter til en appell om det kvinnedagen bør handle om, nemlig kampen mot tvangsekteskap, onskjæring og undertrykking av kvinner, sier hun.

- IKKE TID: Line G. Olsen i 8. mars-komiteen i Bodø forklarer at de programmessig ikke har plass til flere appeller under arrangementet på søndag, og at de derfor sier nei til Listhaugs ønske om å holde en appell. Foto: Privat
- IKKE TID: Line G. Olsen i 8. mars-komiteen i Bodø forklarer at de programmessig ikke har plass til flere appeller under arrangementet på søndag, og at de derfor sier nei til Listhaugs ønske om å holde en appell. Foto: Privat Vis mer