Får ikke jobbe etter klokka 16.00

STOR-ELVDAL: Legene Marc Domes (32) og Michael Schauerte (35) behandler pasienter i Stor-Elvdal. Etter ordinær kontortid må pasientene finne annen hjelp, for da kalles behandlingen legevakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og legevakt har ikke de tyske legene lov til å utføre.

Situasjonen er helt fortvilet for kommunelege Tone Hagen og hennes to tyske kolleger, som nå har vært i Stor-Elvdal i mer enn et år.

- Hårreisende

- De er begge to flinke leger som både er faglig og språklig kompetente til å kjøre legevakt, og da er det helt hårreisende at vi må presse meg - en sliten kommunelege som akkurat er tilbake etter sykemelding for brudd i ryggen - og en norsk turnuskandidat langt ut over det forsvarlige. Turnuskandidaten måtte nylig kjøre legevakt fem døgn i strekk fordi legen i Rendalen, som vi deler legevakttjeneste med, selv var syk. Det eneste vi oppnår er at folk blir utbrent, sier Tone Hagen.

Allerede før jul lovet helseminister Tore Tønne sin partikollega og ordfører i Stor-Elvdal, Øyvind Strand, å se på saken for om mulig å finne en løsning med dispensasjon for Domes og Schauerte, men ennå har ingenting skjedd.

Det siste nå er at en nyopprettet sentral nemnd, som skulle behandle dispensasjonssøknaden, ikke ble opprettet 1. mars slik planen var. Og om noen skulle finne papirene fra Stor-Elvdal, som har vært i systemet i mer enn ni måneder - i haugen av liknende søknader fra Distrikts-Norge før sommerferien - så er trøsten fra de som svarer kommunelegen på vegne av Statens helsepersonellnemnd heller mager: - I og med at intet utvalg er oppnevnt, er det heller ingen som har myndighet til å fatte noe vedtak.

- I mellomtida må en fattig utkantkommune leie ekstra legevakt til 23000 kroner i uka i sommer. Det er vanvittig, sier en mildest talt forbannet Tone Hagen til Dagbladet.

Diskriminering

De to tyske legene er heller ikke særlig tilfreds med situasjonen. Forskjellige regler for godkjenning av studier og praksis mellom Norge og Tyskland gjør at de må gå hjem når kontortida er slutt om de aldri så mye har lyst til å kjøre legevakt og hjelpe kommunen ut av ei klemme.

- Norske turnuskandidater kan kjøre legevakt fra dag én, mens vi må ha vært i praksis i halvannet år før vi kan gjøre det samme. Det er frustrerende, sier Marc Domes.

- Han og Michael har avlagt alle sine eksamener og utført et praksisår helt etter boka, men hva hjelper det oss nå? spør Tone Hagen.

Og paradoksalt nok: 15. september har Domes og Schauerte behandlet syke storelvdøler lenge nok - i kontortida, vel å merke - til at ingen myndigheter kan trenere saken lenger. Da er de automatisk godkjent både i Norge og Tyskland.

INGEN NÅDE: Kommunelege Tone Hagen fortviler; hun får ikke bruke Marc Domes (t.v.)og Michael Schauerte som legevakt i Stor-Elvdal fordi Statens helsepersonellnemnd ikke får behandlet dispensajonssøknaden for de to tyske legene.