Får ikke komme hjem for å se

BITTERFELD/SCHVNEBECK (Dagbladet): Sarah Binder (18) stoppes resolutt av en politimann når hun ber om å få se hvordan det står til med det flomrammede huset sitt. Hun er en av tusenvis av Bitterfelds innbyggere som er evakuert fra sine hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Huset har vann opp til taket av kjelleren, og jeg håper det ikke stiger mer. Vi ble evakuert fredag kveld og rakk bare å ta med oss det nødvendigste, klær og slikt. Det andre, datamaskin og fjernsyn bar vi opp i andre etasje. Det har vært skummelt, og jeg er skremt, men jeg er glad for at jeg vet at familien min er i sikkerhet, sier Sarah til Dagbladet.

Bitterfeld ligger langs elva Mulde, som er rammet av den samme flommen som Elbe.

Dramatisk

Mens vannet sank med noen centimeter i flomrammede Dresden, var det i Bitterfeld dramatikken sto i går ettermiddag.

Et fire meter høyt dike av sandsekker ble oversvømt og brast, og vannstanden steg brått på ny.

Derfor var tusenvis av innbyggerne i den oversvømte småbyen i arbeid med å fylle sand i sekker og kjøre sekkene til stedene der det trengs nye diker for å stoppe vannet. To hundre personer lempet tusenvis av sandsekker for å sperre en jernbaneundergang seint i går kveld. Store militære helikoptre dumpet enorme sandsekker på kritiske steder, og en endeløs kortesje av private lastebiler og varevogner leverte sandsekker til dikene.

Frykter det verste

- Jeg bor hos kjæresten min nå, og vi har begge vært med og arbeidet for å redde byen. Det er et svært godt samhold her. Vi jobber sammen, sier Sarah til Dagbladet.

Mens vannet sank i Dresden, var det de mindre byene nordover langs Elben som fikk merke flommen for alvor. I Meissen, Riesa, Wittenberg og Torgau ble tusenvis av folk evakuert. I Schönebeck sør for Magdeburg ventes flommen å komme i morgen. Der bygger myndighetene et 1600 meter langt dike som skal hindre en vannstand på over åtte meter.

Likevel er byens butikker og boliger polstret og dekket til med sandsekker, og innbyggerne frykter det verste.

- Vi håper på det beste, men regner med å bli evakuert. Vi har gjort det vi kan for å sikre huset, men kan ikke gjøre noe med vannet, sier Hans og Ursel Wagener til Dagbladet. De bor i Schönebecks strandpromenade og vil bli blant de første som blir rammet.

Mens vannet fremdeles steg i Elben i går kveld, begynte det også å regne, noe som trolig vil forverre problemene ytterligere.

<B>PATRULJEBÅT: Politifolk fra Magdeburg patruljerer gatene i Bitterfeld - med gummibåt! - Vi skal hindre plyndring av de evakuerte hjemmene og redde folk som blir tatt av vannet, sier en av politifolkene til Dagbladet.