Får ikke kontakt med norske Erlend etter supertyfon på Filippinene

Var midt i tyfonens øye da den traff land i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi mistet kontakten med ham mellom klokken halv ett og ett og har fortsatt ikke fått kontakt med noen der. Tyfonen Haiyan har tatt knekken på mobilnettet, sier nestformann i Streetlight Norge, Robert Hoven, til NTB fredag kveld.

Dagbladet intervjuet nordmannen ved midnatt natt til fredag. Da ble taket på bygget han oppholdte seg i, revet av.

- Jeg står og ser på stormen akkurat nå. Det er som en foss vannrett, og det er helt sinnsykt. Oj, oj, oj. Jeg må komme meg inn! sa Erlend Johansen til Dagbladet på en skurrete telefonlinje fra Tacloban.

Uten kontakt Filippinske myndigheter har ikke oversikt over det nøyaktige skadeomfanget etter tyfonen. Ødelagte telefon- og strømlinjer har kuttet kontakten til 240.000 personer, deriblant norske Erlend.

Direktoratet for nasjonale kriser i Manila greide fredag ikke å komme i kontakt med de katastroferammede områdene Guiuan og Tacloban øst i landet.

- Mangelen på kommunikasjon er det store problemet nå, forklarte del Rosario, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Hadde hamstret Erlend Johannesen fra Trondheim driver barnehjemmet Streetlight i den filippinske havnebyen Tacloban, og han var sist i kontakt med kolleger og familie hjemme i Norge natt til fredag.

 SUPERTYFON:  Filippinske myndigheter har ikke oversikt over det nøyaktige skadeomfanget etter tyfonen Haiyan. Ødelagte telefon- og strømlinjer har kuttet kontakten til 240.000 personer. Foto: NOAA/Reuters/NTB Scanpix
SUPERTYFON: Filippinske myndigheter har ikke oversikt over det nøyaktige skadeomfanget etter tyfonen Haiyan. Ødelagte telefon- og strømlinjer har kuttet kontakten til 240.000 personer. Foto: NOAA/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

— Vi mistet kontakten med ham mellom klokken halv ett og ett og har fortsatt ikke fått kontakt med noen der, forklarer nestformann i Streetlight Norge, Robert Hoven, til NTB fredag kveld.

Johannesen skal imidlertid være godt forberedt på tyfonen.

— Han hadde sammen med barn og ansatte på forhånd hamstret vann, diesel, ris og medisiner som etter planen vil rekke i en uke for alle som bor på barnehjemmet, forteller Sidsel Bjørnseth i Streetlight til NTB.

Sterkeste i verden Haiyan brakte med seg vind med hastigheter på opptil 76 sekundmeter i de hardeste kastene da den kom inn over Filippinene. Den er den sterkeste tyfonen i verden hittil i år og er ifølge meteorologen Christian Herold den kraftigste som noen gang har rammet større landområder.

Værvarslere spådde fredag at Haiyan kan bli enda kraftigere når den i løpet av lørdag passerer Filippinene og fortsetter ut over Sør-Kinahavet. Derfra kan den ramme Vietnam eller Kina. Vietnamesiske myndigheter frykter at uværet kan bli det kraftigste i landets historie og har allerede innledet evakueringer.

Men samtidig er det mulig at Haiyan vil avta i styrke når den igjen kommer ut over åpent hav.

Minst tre døde Tre mennesker er bekreftet omkommet i det voldsomme uværet på Filippinene mens en fjerde er meldt savnet, meldte nyhetsbyrået AFP fredag kveld. Over 718.000 var evakuert fra sine hjem i kystområdene som ble rammet da Haiyan feide inn over den filippinske kysten på fem ulike steder.

 PÅ FILIPPINENE:  Norske Erlend Johannesen fra Trondheim driver et barnehjem på Filippinene. Familien og kollegane har ikke hatt kontakt med ham siden tyfonen Haiyan rammet landet natt til fredag.
Foto: Streetlight Norge / NTB scanpix
PÅ FILIPPINENE: Norske Erlend Johannesen fra Trondheim driver et barnehjem på Filippinene. Familien og kollegane har ikke hatt kontakt med ham siden tyfonen Haiyan rammet landet natt til fredag. Foto: Streetlight Norge / NTB scanpix Vis mer

En to år gammel gutt døde da han ble truffet av lynnedslag i byen Zamboanga på øya Mindanao sør i landet. En 15-åring i provinsen Masbate i de midtre delene av Filippinene og en 56 år gammel mann i byen Lingig i sør døde begge av strømstøt fra nedfalne kraftledninger. Skoler, forretninger og kontorer holdt stengt i de tyfonrammede provinsene Øst-Samar, Leyte, Cebu og Ilolio. Trafikken med fly og skip ble innstilt, og flere tusen reisende satt fast på flyplasser og i havner. (NTB/Dagbladet)

 VERDENS STERKESTE:  Tyfonen traff Filippinene natt til fredag. Bildet viser jenter i Los Banos, Laguna, sør på Manila torsdag. Foto: NTBSCANPIX/REUTERS/Charlie Saceda (PHILIPPINES - Tags: DISASTER ENVIRONMENT)
VERDENS STERKESTE: Tyfonen traff Filippinene natt til fredag. Bildet viser jenter i Los Banos, Laguna, sør på Manila torsdag. Foto: NTBSCANPIX/REUTERS/Charlie Saceda (PHILIPPINES - Tags: DISASTER ENVIRONMENT) Vis mer