Får ikke lærebøker

TROMSØ (Dagbladet): - Jeg har opplevd å få lærebøkene på pulten tre uker før eksamen. Slik er dessverre virkeligheten for synshemmede studenter i dag, sier Håkon Rune Skivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi taper i kampen om ressursene. Oljekassa er ikke for oss, sukker den synshemmede sosionomstudenten ved Høgskolen i Agder. Rune er fra Kristiansand og mistet synet for seks år siden, siden har han slitt med lang ventetid på faglitteraturen. Bøker det ikke er penger å tjene på å produsere. Mens forelesningene går sin gang står Skivik ofte uten ei eneste lydlærebok. Det får konsekvenser.

- Det er enormt frustrerende å bli hengende på etterskudd fordi samfunnet ikke tar seg råd til å løse problemene for den lille gruppen jeg tilhører. Jeg synes vi må kunne forlange bedre av lærestedene, sier Skivik.

Rettsløse

Forsker Knut Fossestøl og høyskolelektor Siri Kessel står bak en ny rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet, den avdekker en katastrofal mangel på studie- og faglitteratur for syns- og lesehemmede, både under utdanning og i yrkeslivet.

- Dette er et område hvor det er stor avstand mellom politiske vedtak og brukernes virkelighet, mener Siri Kessel.

Hun mener det bør vurderes om funksjonshemmede må få lovfestede juridiske rettigheter for å likestilles med andre studenter.

- Deres talspersoner blir ikke hørt. Stortingets politiske målsettinger er ofte verdiløse, og gruppens rettigheter er dårlig ivaretatt i forvaltningen, hevder hun.

Yrkeshinder

- Det innebærer blant annet at funksjonshemmede som ønsker å ta høyere utdannelse kan bli stanset av vilkårlige vedtak i byråkratiet. Det betyr ofte et være eller ikke være i forhold til videre karriere i yrkeslivet, sier Knut Fossestøl.

De to hevder i sin rapport at gruppen rammes hardt fordi byråkratiske hensyn i praksis viser seg å veie tyngre enn politiske vedtak.

SYNSHEMMET: - Ansvarsfraskrivelsen er utbredt når det gjelder læremidler til døve og blinde i Norge, mener synshemmede Håkon Rune Skivik.