Får ikke lage bilskilt

Rundt 100 langtidsledige kan miste attføringsjobbene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statens vegvesen planlegger å sette produksjonen av bilskilt ut på anbud. Dermed kan om lag 100 langstidsledige miste attføringsjobbene sine.

Hvert eneste år produseres det omlag 600 000 bilskilt i Norge. Verdien er rundt 60 millioner kroner.

Arbeidet med å lage og prege skiltene er satt ut til 10 attføringsbedrifter i Norge. Her kan ansatte som ikke kommer inn i det ordinære arbeidsmarkedet jobbe for tarifflønn med å produsere skilter og opparbeide seg kompetanse og arbeidserfaring.

Ut av landet

Lov om offentlige anskaffelser pålegger Statens vegvesen å konkurranseutsette bilskiltproduksjonen. Slik er det i Sverige og Tyskland, der store internasjonale selskaper produserer millioner av skilter hvert eneste år.

- Jeg frykter at produksjonen flyttes ut av landet. Det er opplagt en stor fare for det. Derfor er det dobbelt viktig at produksjonen defineres som reservert for yrkeshemmede og beholdes i Norge, sier stortingsrepresentant Sigvald Oppebøen Hansen til Dagbladet.no.

Ap-politikeren mener ledelsen i Statens vegvesen bør konferere med politisk ledelse i departementet før de konkurranseutsetter bilskiltproduksjonen.

- Å sette skiltproduksjonen ut på anbud føyer seg bare inn i rekken av alle tenkningen rundt konkurranseutsetting. Tiltakene som er etablert for yrkeshemmede er veldig viktige og verdifulle. Disse arbeidsmarkedsplassene er det vel verdt å kjempe for, sier Oppebøen Hansen.

Vil lytte til politikerne

I Moderniseringsdepartementet får Dagbladet.no opplyst at det er vanskelig å utelukke private bedrifter fra anbudskonkurranser, og reservere disse bare for attføringsbedrifter.

Trafikkdirektør Eva Solvi i Statens vegvesen sier deres etat er pålagt å følge lov om offentlige anskaffelser.

- Vi kan ikke gjøre noe annet enn å legge skiltproduksjonen ut på anbud slik regelverket sier. Vi utreder nå saken og undersøker hvordan dette skal legges opp.

- Kan dere ta hensyn til attføringsplassene?

- Hvis politikere mener vi skal ta den type hensyn, så må vi gjøre det. Noen endelig beslutning er ikke tatt ennå, sier Solvi.

Attføringsbedriftene som produserer bilskilt ba for to måneder siden om et møte med samferdsselsministeren om saken, men foreløpig har det vært svært taust om saken fra departementets side.