Får ikke leie tomme barnevernlokaler

Privat asyl-operatør har prøvd i ett år. I mens bruker Bufetat millioner i husleie for tomme hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ett år etter at den private asylmottak-operatøren Link første gang spurte Statsbygg om å få leie det nesten nybygde og tomme Eidsvoll omsorgssenter, er svaret fortsatt det samme fra prosjektansvarlig i det statlige eiendomsselskapet: vi må først sjekke om statlige virksomheter har bruk for anlegget.

I mellomtiden har Bufetat brukt over åtte millioner kroner av barnevernets budsjett til å leie de tomme lokalene.

Og Bufetat har for lenge siden gitt beskjed til statsbygg om at de ikke har behov for det nybygde og nedlagte asylsmottaket for mindreårige, som kostet over 70 millioner kroner av statlige midler å bygge for få år siden.

Det opplyste nestsjefen i Bufetat, Runar Nygård, til Dagbladet tidligere i uka.

- Millioner renner ut Styreleder Morten Jørgensen i Link As, som også tar seg av unge asylsøkere for den samme staten, er oppgitt over seindrektighet og manglende kommunikasjon mellom statlige etater.

- Resultatet av slik dårlig praktisk håndtering fra Statsbygg, er iallefall at statlige millioner renner ute til ingenting mens vi - og kanskje andre - har prøvd å komme i forhandlingsposisjon i ett år. Senteret på Eidsvoll er spesialbygd for våre oppdrag, sier Jørgensen til Dagbladet.

Nå har Link inngått en ny og utvidet kontrakt med Utlendingsdirektoratet om å ta hånd om den eldste gruppen (16 - 18 år) av unge asylsøkere.

Derfor tok Link ny kontakt med Statsbygg seinest 4. mars fordi selskapet trenger flere plasser enn de har på tidligere Bondelagets folkehøgskole på Mysen i dag.

Må forsatt sjekke - Da forklarte vi påny at vi fortsatt er interessert i Eidsvoll og nå også et annet nybygd og nedlagt mottak som Statsbygg eier i Skiptvet i Østfold. Men svaret er det samme: vi må sjekke først, sier styreleder Morten Jørgensen.

Ifølge Skiptvet-ordfører Svein Olav Agnalt er leien fra Bufetat til Statsbygg «på samme nivå som på Eidsvoll» for de tomme lokalene i hans kommune, som ble påkostet over 30 millioner kroner for få år siden.

Nå har Link bedt UDI om å oversende Statsbygg en bekreftelse på den nye kontrakten.

1 000 nye plasser Og seinest fredag gikk UDI ut med varsel om en anbudsrunde til aktører som kan ta hånd om 1 000 asylsøkere.

- Paradokset er at problemet for oss og andre, er å få leie eller kjøpe egnede lokaler mens statens egne, spesialbygde anlegg ligger der tomme, sier Morten Jørgensen.

 VIL LEIE:  Den private asylmottak-operatøren Link AS fikk svar fra Statsbygg seinest 4. mars om at statlige leiebehov må sjekkes først. Det samme svaret hevder styreleder Morten Jørgensen (bildet) at selskapet har fått helt siden i fjor vinter. Arkivfoto: Ola Sæther/Dagbladet.
VIL LEIE: Den private asylmottak-operatøren Link AS fikk svar fra Statsbygg seinest 4. mars om at statlige leiebehov må sjekkes først. Det samme svaret hevder styreleder Morten Jørgensen (bildet) at selskapet har fått helt siden i fjor vinter. Arkivfoto: Ola Sæther/Dagbladet. Vis mer

Bare fire av de sju mottakssentrene for unge asylsøkere, som staten investerte langt over 100 millioner kroner i fram mot år 2010, er fortsatt i drift.

I Eidsvoll, Skiptvet og Alstahaug i Nordland har over 5 000 kvadratmeter nye lokaler vært stengt siden i fjor vinter.

Venter på oversikt Statsbygg selv har måttet vente i nesten ni måneder på en prinsiipiell avklaring fra sin eier Fornyingsdepartementet om hva selskapet skal gjøre med anlegget på Eidsvoll.

Et brev fra Statsbygg 31. mai i fjor ble først besvart av departementet 22. februar i år.

Der sier departementet at Bufetat kan løses fra kontrakten etter ett år allikevel, og ikke trenger binde seg til nye 15 år slik avtalen var utformet.

Samtidig fikk Statsbygg pålegg fra sin eier om å skaffe oversikt over en rekke andre kontrakter som Bufetat vil ut av. Den oversikten var ikke klar før helgen.