Får ikke lenger lov å undervise i matematikk

Superlærer og forfatter Håvard Tjora skriver at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mangler kunnskaper.

UENIGE: Lærer og forfatter Håvard Tjora skriver at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ved et pennestrøk har ugyldiggjort utdanningen til de aller fleste allmennlærere i Norge. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet
UENIGE: Lærer og forfatter Håvard Tjora skriver at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ved et pennestrøk har ugyldiggjort utdanningen til de aller fleste allmennlærere i Norge. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I sine ukentlige artikkel i Dagbladet Magasinet skriver Håvard Tjora at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ved et pennestrøk har ugyldiggjort utdanningen til de aller fleste allmennlærere i Norge.

I sommer innførte Røe Isaksen som krav at man skal ha 60 studiepoeng for å undervise i matematikk, engelsk og norsk på ungdomstrinnet, og det med tilbakevirkende kraft.

- Jeg er uønsket Lærer og forfatter Håvard Tjora har jobbet i skolen i 16 år. Han har skrevet fire bøker og rundt 100 artikler om skole og utdanning i Dagbladet. To av bøkene er om matematikk. Han har kurset tusener av lærere gjennom flere hundre foredrag.

Håvard Tjora skriver: «Høyres tro på målbarhet har nådd nye høyder. Nå måles ikke lærerne lenger på kvalitet og evne, men etter antall studiepoeng (...) De siste seks åra har jeg jobbet mye med elever med matematikkvansker, men i dagens ungdomsskole er jeg uønsket som matematikklærer (...)»

Håvard Tjora mener at de nye kravene er klønete og at de vitner om kunnskapsløshet av kunnskapsministeren.

Han skriver: «Det er klønete, fordi utspillet er med på å rive ned respekten for lærerne. Et av suksesskriteriene som trekkes fram om den finske skolen, er at befolkningen har stor respekt og tillit til lærerne. Hvordan skal befolkningen ha tillit til en arbeidsgruppe når vår øverste leder ikke har det? Det er kunnskapsløst, fordi Torbjørn Røe Isaksen burde vite bedre enn noen hva slags faglig påfyll lærerne vil få ved å etterfylle studiepoeng.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer