Får ikke livsviktig medisin

Som 36-åring fikk Margaretha Hamrin diagnosen arvelig høyt kolesterol. Seks år seinere kjemper hun fortsatt for å få rett medisin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mellomtida risikerer hun å få hjerteinfarkt.

-  Nå går jeg på en medisin som gjør meg nærmest ubeskyttet mot hjerteinfarkt. Det er en ganske stor psykisk belastning, sier Margaretha Hamrin (42).

Får ikke bytte

Siden hun som 36-åring fikk diagnosen arvelig høyt kolesterol, har hun gått på en medisin som ikke har senket det farlige kolesterolet til et akseptabelt nivå. Legen har bedt henne bytte medisin. Det vil ikke Trygdekontoret dekke.

-  Ezetrol finnes ikke på blå resept. Jeg må derfor søke Trygdekontoret om å få bytte. De sa jeg først måtte øke dosen på den medisinen jeg gikk på, som allerede gir meg store bivirkninger. Da jeg økte dosen, ble det enda verre. Jeg fikk store utslett på armene, sov ikke på mange dager og datt helt i kjelleren, forteller Margaretha.

-  Nå må jeg gå på laveste dose av medisinen, for å vise at det var den jeg hadde fått bivirkningene av. Derfor går jeg nå på en dose medisin som jeg vet ikke gjør jobben den skal. Det er skremmende og frustrerende, sier hun.

Problem for mange

Hun mener det er rart at politikerne kan overprøve legene, når de som eksperter vurderer at pasienten trenger én type medisin.

 HJERTEVANSKER: Margaretha Hamrin (42) har kjempet for å få riktig medisin mot arvelig høyt kolesterol i seks år. Foto: Steinar Buholm
HJERTEVANSKER: Margaretha Hamrin (42) har kjempet for å få riktig medisin mot arvelig høyt kolesterol i seks år. Foto: Steinar Buholm Vis mer

Overlege Leiv Ose ved Lipidklinikken på Rikshospitalet forstår Margarethas bekymringer.

-  All dokumentasjon i dag tyder på at dess lavere farlig kolesterol du har, desto mindre sjanser har du for hjerteproblemer og infarkt. Derfor er det også viktig å få rett medisin, sier Ose.

Han forteller at Margarethas historie på ingen måte er unik.

-  Dette har vi opplevd med flere av våre pasienter. Mange hjertesyke orker ikke å drive med søknadene, og fortsetter derfor med medisiner som er sekundavare. Ezetrol finnes på blå resept i alle europeiske land, utenom Norge og Danmark. Her er Norge helt utenom vanlig, europeisk praksis, sier overlegen, som er kritisk til hvordan disse medisinene godkjennes: -  Det viktigste for myndighetene er å spare penger.