Får ikke lov til å dykke etter omkomne i Alta

Politiet har søkt om lov og venter på tillatelse av Arbeidstilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to som omkom i båthavariet i Altafjorden tirsdag, er onsdag morgen fortsatt ikke hentet opp fra dypet fordi politiet ikke har fått tillatelse til å dykke.

En 42 år gammel kvinne og hennes halvannet år gamle datter ble funnet omkommet tirsdag kveld. De to omkomne er begge fra Alta. De ble funnet ved 20.30-tida i styrehuset på en oppdrettsbåt som ligger på 43 meters dyp i Store Kufjorden, men er ikke hentet opp.

- Dykkerne må ha dispensasjon for å dykke på så store dyp uten trykkammer og politiet har søkt Arbeidstilsynet om tillatelse, men onsdag morgen var ikke tillatelsen på plass, opplyser politiet i Vest-Finnmark til NTB.

Dykkerne står klare - Dykkere er tilgjengelige for å hente ut de to, og Arbeidstilsynet vil forsøke å behandle politiets søknad om dispensasjon om å dykke tirsdag kveld eller natt til onsdag. Det setter vi stor pris på, sa politimester Torbjørn Aas i Vestfinnmark politidistrikt til NTB ved midnatt natt til onsdag.

- Nærmeste trykkammer befinner seg i Tromsø, og fraktes hit med bil. Vi forventer å ha det i drift onsdag formiddag, sier politimesteren.

Seks personer fra to familier var på fisketur i en gummibåt da de ble overrasket av dårlig vær tirsdag ettermiddag. De fikk assistanse og fikk komme opp i en oppdrettsbåt fra Norway Royal Salmon som holder til i fjorden. Etter dette veltet oppdrettsbåten, uvisst av hvilken grunn.

- Vi har ikke startet den formelle etterforskningen av saken og ingen er så langt avhørt, sier Torbjørn Aas.

Seks reddet Seks personer ble reddet etter at oppdrettsbåten gikk rundt tirsdag ettermiddag nær utløpet av fjorden sør på øya Seiland, som ligger nord for Alta.

- De seks klarte å svømme de 200 meterne fra der båten gikk ned og inn til land. Vi vet ikke om de holdt seg fast i merdene i oppdrettsanlegget på vei innover. Én av de seks ble med kystvaktskipet Nordkapp ut for å vise hvor havariet skjedde, sier redningsleder Tore Hognset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Havaristen er en 30 fot stor arbeidsbåt. Båten sank etter at den gikk rundt. Fartøyet ble lokalisert av dykkere klokka 16.25 på nesten 43 meters dyp.

Det blåste vestlig stiv til sterk kuling med kraftig vind og høye bølger i området tirsdag.

Uforståelig forlis Den hurtiggående arbeidsbåten Maria var ny i januar i år og eies av NRS Finnmark, et datterselskap av Norway Royal Salmon (NRS). Fartøyet, som blant annet er utstyrt med en løftekran, benyttes ved anlegget utenfor Olanes nær utløpet av Store Kufjorden. Det består av i alt åtte merder.

To av de åtte som var involvert i havariet, arbeider ved Store Kufjorden-anlegget.

- Begge reddet seg i land. Én av dem er sjefen for anlegget. Mens de to arbeidet ved en av merdene, kom seks personer kjørende bort til dem i en gummibåt og ba om assistanse. De gikk om bord, og på vei inn har oppdrettsbåten forlist, sier direktør John Binde i NRS.

Hovedredningssentralen fikk melding om ulykken klokka 14 fra en av dem som klarte å ta seg til land. Deretter ble en større aksjon satt i gang.

NRS-direktøren forteller at den båten som kantret var ny i januar i år. Båten er konstruert av Grovfjord Mekaniske Verksted, og er ifølge Binde spesialkonstruert for hardt arbeid i vanskelig vær:

- Det er veldig vanskelig å forstå hvordan denne båten kunne kantre. Den er vel 10 meter lang, 3,5 meter bred og med overbygg. Båten er hurtiggående og skal være godt egnet til bruk under slike forhold, sier han til Altaposten.

Miniubåt Kystverkets fartøy NSO Crusader ankom ved 23-tiden tirsdag stedet med en ubemannet miniubåt som skal benyttes i det videre arbeidet.

- Miniubåten har kamera slik at vi kan få visuell kontakt med båten inntil vi får sendt ned dykkere. Fartøyet ligger med kjølen ned på trygg bunn, sier politimesteren.

Han understreker at politiet nå konsentrerer seg om å få de to omkomne opp så fort som mulig av hensyn til de pårørende. Alta kommune har etablert sin kriseledelse etter ulykken.

(NTB)