Får ikke lov til å henlegge hverdagskriminalitet

I Romerike politidistrikt.

HENLEGGELSESDIREKTIVET OPPHEVA: Politimester Bjørn vandvik i Romerike politidistrikt innført fra 1. juli automatiske henleggelser en rekke mindre kriminalitetstyper i distriktet som et midlertidig grep for å ta igjen et etterslap av saker. I dag oppheva Oslo statsadvokatembeter tiltaket. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HENLEGGELSESDIREKTIVET OPPHEVA: Politimester Bjørn vandvik i Romerike politidistrikt innført fra 1. juli automatiske henleggelser en rekke mindre kriminalitetstyper i distriktet som et midlertidig grep for å ta igjen et etterslap av saker. I dag oppheva Oslo statsadvokatembeter tiltaket. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oslo statsadvokatembeter satte i dag foten ned for henleggelsesdirektivet i Romerike politidistrikt.

Dagbladet skrev tidligere i dag at Riksadvokaten og Oslo statsadvokatembeter vurderte å ta grep mot direktivet, men ønsket en dialog med politidistriktet først.

Direktivet gikk ut på at politidistriktet skulle automatisk henlegge en rekke mindre kriminalitetstyper uten noe form for etterforskning.

Innbrudd, underslag, tyveri, grovt tyveri, biltyveri, bedrageri, grovt bedrageri, skadeverk, heleri, naskeri, bruk og besittelse av mindre mengder narkotika, kjøp av mindre mengder narkotika, slagsmål og andre forstyrrelser av ro og orden, bæring av kniv på offentlig sted og offentlig urinering skulle henlegges umiddelbart med mindre det var innbrudd i bolig, vinning over 100 000 kroner, kriminalitet begått av gjengangere eller ungdomskriminalitet. I stedet skulle de tunge og mer alvorlige sakene prioriteres.

Bakgrunnen var for å komme ájour med et etterslep av saker i distriktet.

- Dette gjøres først og fremst av hensyn til de fornærmede i de mest alvorlig sakene vi har. Vi har kommet på etterskudd og gjør nå et midlertidig grep, sa politimester Bjørn Vandvik til Dagbladet tidligere i dag.

Fungerende embedsleder Erik Førde i Oslo statsadvokatemebeter skriver i et brev til Romerike politidistrikt at det er bra at de sørger for å utnytte etterforskningsressursene til de sakene som er ment å prioriteres. Han skriver videre at det er problematisk med et direktiv knyttet til kapasitetshenleggelser og at skriver at det skulle vært drøftet med dem før det ble innført. Det ble det ikke.

Politimesteren tar kritikk på at selve direktivet skulle vært bedre forankret hos statsadvokatembetet, men holder samtidig fast på at det ennå skal gjøres harde prioriteringer.

- Romerike politidistrikt vil rette seg etter føringene fra Oslo statsadvokatembeter og endrer direktivet tilsvarende. Fortsatt vil de alvorligste sakene bli prioritert og øvrige saker følges opp så godt som mulig basert på tilgjengelige ressurser, skriver Vandvik i en pressemelding.

Vandvik sier i et intervju med Dagbladet at han tar ansvaret for situasjonen politidistriktet er kommet i.

- Som politimester tar jeg ansvar for situasjonen vi er i nå og kanskje har vi ikke vært gode nok, sier politimesteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer