- Får ikke lyst på elgsteik nå

Jaktbyttet hadde ekstrem virusinfeksjon.

INFISERT: Per Bjerkås var med da jaktlaget skjøt denne elgen i Flora i Stjørdal. Den unge elgoksen hadde en kraftig virusinfeksjon. Foto: Bjørn Fuldseth/Stjørdalens Blad
INFISERT: Per Bjerkås var med da jaktlaget skjøt denne elgen i Flora i Stjørdal. Den unge elgoksen hadde en kraftig virusinfeksjon. Foto: Bjørn Fuldseth/Stjørdalens BladVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var Stjørdalens Blad som først omtalte saken om elgen som jaktlaget Bjerkås skjøt i Flora i Stjørdal kommune i Nord-Trøndelag.

- Jeg får ikke akkurat lyst på elgsteik nå, sier Per Bjerkås til avisa.

Ikke sett maken Bjerkås har jakta elg i nesten 50 år og skutt 50 elger. Én gang tidligere har han sett elg med lignende byllesjukdom.

- Det var en elg jeg skøyt sjøl i 1985, men den var ikke så hardt rammet, så den kunne vi faktisk bruke til mat, sier han.

Da jaktkompis Eskil Kotsbak felte denne elgen, skjønte jaktlaget fort at de måtte gjøre noe.

- Vi ville finne ut hva vi skulle gjøre med elgen. Man kan jo ikke bare grave den ned. Nå har vi fått kontakt med et firma som henter og destruerer den. Det er viktig og bra at man får tatt ut sånne dyr sånn at de ikke smitter andre. Denne hadde sikkert dødd i løpet av vinteren uansett, sier Bjerkås.

- Ekstremt tilfelle Ekspert på vilthelse hos Veterinærinstituttet, Kjell Handeland, sier virusinfeksjonen hadde gått ekstra hardt inn på elgoksen som ble skutt i Flora.

- Dette var et ekstremt tilfelle, og det vi kaller generalisert form. Den har fått byller og vortelignende merker over hele kroppen. Da er det bakteriene som har tatt overhånd. Denne elgen har nok hatt en hard påkjenning, sier Handeland.

Denne typen infeksjon er imidlertid vanlig blant elg.

- Det er vanlig med én, to eller tre byller og vanligvis går infeksjonen ned siden det er et virus. Denne formen forekommer hos elg over hele landet og elgen blir etter hvert frisk og deretter immun for viruset, forteller Handeland.