Får ikke metadon

Mange leger nekter narkomane metadon. Nå krever Helge Waal ved metadonsenteret MARIO i Oslo en lovendring som pålegger kommunene å gi narkomane metadonbehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere narkomane som oppfyller kriteriene for metadon, får ikke behandling fordi legene i hjemkommunene nekter, skriver Dagsavisen. Mange leger er ikke villige til å skrive ut metadon, og det skyldes skepsis hos leger og i kommunene.

Senterleder Helge Waal ved metadonsenteret i Oslo tar nå til orde for at metadonbehandling bør lovfestes som en del av kommunehelsetjenesten. Hvis kommunene får ansvaret for å gi metadonbehandling, må denne tjenesten kjøpes fra andre kommuner dersom de selv ikke har leger som stiller opp med metadonbehandling.

Det kan imidlertid bli vanskelig å få kommunene til å satse på metadonbehandling fordi kommunehelsetjenesten enkelte steder er svært begrenset, i tillegg til at kommuneledelsen mange steder ikke engasjerer seg i saken. Privatpraktiserende leger kan dessuten ikke pålegges dette ansvaret, melder Dagsavisen.

Waal har nå sendt et brev til Sosial- og Helsedepartementet der han ber om en vurdering av kommunene og fylkenes styringsrett over legers arbeid og eventuelt muligheten for kjøp av tjenester i andre kommuner, skriver Dagsavisen.