Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får ikke møte sønnen Joshua på flere uker

Kari Hilde French dro fra Kongo til Israel før løslatelsen. Nå venter hun på beskjed fra helseteamet om når hun kan komme på sykebesøk. 

EN STUND TIL NYTT MØTE: Kari Hilde French møter sønnen Joshua under rettssaken i Ndolo-fengselet i februar 2014. Foto: Marte Christensen, NTB Scanpix.
EN STUND TIL NYTT MØTE: Kari Hilde French møter sønnen Joshua under rettssaken i Ndolo-fengselet i februar 2014. Foto: Marte Christensen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et norsk helseteam tar vare på Joshua French og hans alvorlige helseproblemer. Teamet var satt sammen i god tid før løslatelsen ved 22-tiden 16. mai.

Dette teamet var med flyet som landet i hovedstaden i Den demokratiske republikken Kongo en time seinere.

- Hvordan flyturen ble organisert og sammensetningen til helseteamet, eller hjelpeteamet, er taushetsbelagt informasjon. Men jeg kan si at teamet består av en håndfull personer, pluss/minus, og at flyet ikke kom direkte fra Gardermoen, sier Joshua French' advokat Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

Ikke før juni

Mor Kari Hilde French, som er en sterk pådriver for løslatelsen, forlot Kongo «flere dager» før sønnen ble kjørt ut av fengselsporten. Hun har ikke møtte sønnen etterpå, og kommer heller ikke til å gjøre det de første ukene.

Graasvold vil bare si at hun er i «utlandet».

Etter det Dagbladet vet, er Kari Hilde French i Israel, der hun har tilbrakt mye tid gjennom flere år.

- Hun planlegger å komme til Norge i juni, og forholder seg til helseapparatet rundt Joshua om når det er fornuftig at de treffes. Hans helse har førsteprioritet, sier Graasvold til Dagbladet.

- Helse, ikke jus nå

Han har personlig ikke møtt Joshua French etter at dommen falt i Kinshasa 29. februar 2016 etter rettssaken om dødsfallet til Tjostolv Moland.

I RETTEN ETTER TJOSTOLV MOLANDS DØD: Joshua French og advokat Hans Marius Graasvold i retten i Kinshasa februar 2014. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET.
I RETTEN ETTER TJOSTOLV MOLANDS DØD: Joshua French og advokat Hans Marius Graasvold i retten i Kinshasa februar 2014. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Det er ikke behov for advokathjelp Joshua har nå, men den helsehjelpen han får der han er. Han trenger tid. Fordi han var så fysisk og psykisk sterk som han var, har han kommet gjennom opplevelsene i live.

- Kameraten Tjostolv Moland bukket under for presset. Det er godt håp om at Joshua kommer tilbake til et meningsfullt liv. Det vil ta den tiden han er, sier Graasvold.

17. mai-forberedelsene med familien ble ikke helt som vanlig for Oslo-advokaten, som de nærmeste ukene pakker flyttelass mot Skien, der han etablerer virksomhet i barndomsbyen sammen med tidligere forsvarer for Anders Behring Breivik, Vibeke Hein Bæra. Han skal opprettholde advokatvirksomheten i Oslo.

Brende ringte

Den første telefonen Joshua French-forsvareren fikk 16. mai om prosessen i regjeringskontorene i Kongos hovedstad, var ved 11-tiden på formiddagen fra utenriksministeren personlig.

- Børge Brende formidlet da beskjeden fra spesialrådgiver Arild Øyen om at president Kabila, utenriksriksministeren og justisministeren hadde signert de nødvendige papirene.

- Erfaringene har likevel lært oss at det var flere hindringer på veien, sier Graasvold.

Ny Brende-telefon

Han roser lederen av konsulærseksjonen i UD, Monica Nagelgård, og hennes mannskap for innsatsen over lang tid. Utover 16. mai kom de med løpende meldinger om utviklingen, blant annet ved 22.15-tiden om at French hadde forlatt fengselet og ved 23-tiden om at flyet med spesialoppdrag hadde landet i Kinshasa.

- Da resten av familien hadde lagt seg, ringte utenriksminister Børge Brende personlig ved 00.30-tiden for å fortelle at flyet var i lufta.