Får ikke noe sted å bo

Sjøvegan (NTB-Håkon Fenstad): «Hasan» (17) fra Somalia fikk oppholdstillatelse for fem måneder siden. Men han må fortsatt sitte i asylmottaket i Sjøvegan, fordi Utlendingsdirektoratet (UDI) ikke har klart å finne en bostedskommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hasan» sitter i et lite rom som har plass til en seng, skrivebord og et skap. Asylmottaket er bygget opp av Moelven-brakker. I den lave november-solen ser mottaket fint ut, men innvendig er det slitt.

«Hasan» kom til Norge i september 1997, og har nå vært 14 måneder ved det statlige asylmottaket utenfor tettstedet Sjøvegan i Salangen kommune i Troms.

Frustrert

I sommer flyttet mange av hans kamerater til nye bostedskommuner rundt om i Norge. Og etter at nye asylsøkere har kommet, fått oppholdstillatelse og blitt utplassert i kommuner, er «Hasan» frustrert og lei seg.

- Før spilte jeg ball og gikk turer. I fjor gikk jeg på skole, men nå har jeg ikke lyst. Jeg har gitt opp, sier «Hasan» til NTB.

Fordi han er mindreårig vil ikke ledelsen ved asylmottaket at han skal stå fram med sitt virkelige navn. Han har ingen familie eller venner i Norge.

- Ikke enestående

- UDI opererer med en grense på tre-seks måneder for hvor lenge enslige, mindreårige asylsøkere kan sitte i mottak. Hos oss er dessverre vanlig ventetid 10-15 måneder, sier sjefen i flyktningeseksjonen i Salangen kommune, Per Erik Kristensen, til NTB.

Kommunen driver asylmottaket for UDI, og Kristensen er daglig leder. Asylmottaket er ett av åtte i Norge som har spesielle plasser for enslige mindreårige. Mottaket i Sjøvegan har 17 ungdommer, men plass til 28.

- Det er ikke noen sammenheng mellom når en person får oppholdstillatelse og når vedkommende får tildelt bostedskommune. Kommunene må spesifisere hva slags asylsøkere de ønsker. Hvis ingen vil ha en ung somalisk gutt, kan ikke UDI gjøre noe, fortel ler han.

Fordi kommunene avventer regjeringens forslag om høyere tilskudd for å ta imot enslige, mindreårige asylsøkere, tror ikke Kristensen at «Hasan» får tildelt noen bostedskommune før godt ut i 1999.