Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Får ikke nok penger til brus og tobakk

De innsatte mener Hof fengsel betaler for dårlig. Gikk til aksjon i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En langvarig krangel om noen få tikroninger per person førte i dag til at ledelsen ved Hof fengsel måtte holde et krisemøte med innsatte for å få ro og orden i fengselet igjen.

«Vi har en situasjon»

Det var svært dårlig stemning i fengselet da Dagbladet.no ankom like før klokka 13.30 i dag. Nærmere hundre innsatte hadde nylig lagt ned arbeidet de er pålagt, og satt uvirksomme på fengselsområdet mens vakter og ledelse var usikre på hvordan de skulle håndtere situasjonen.

- De hentet talsmannen vår og overførte ham til et annet fengsel før dere kom, ropte en av fangene og gikk bort til utgangspartiet sammen med en stor gruppe medinnsatte for å fortelle om tilspissingen av konflikten.

Den dreier seg om manglende utbetaling av sykepenger og andre irritasjonsmomenter bak piggtrådgjerdene.

- De trekker dagpengene om du må til tannlegen, sa en annen av dem, før administrasjonssjef Fred Inge Skjærum ved Hof fengsel dukket opp og avbrøt samtalen med Dagbladet.no.

- Vi har en situasjon inne i fengselet. Vårt hovedansvar er ro, orden og sikkerhet, oppga han som begrunnelse.

- Bryter reglene

image: - Får ikke nok penger til brus og tobakk

Hof er fengselet der Kjell Inge Røkke sonet 23 dager etter å ha blitt dømt for korrupsjon i forbindelse med anskaffelse av båtsertifikat og båtkjøring uten sertifikat. Lavsikkerhetssoningen er for folk med mindre alvorlige, eller i hvert fall relativt korte, fengselsdommer.

Den såkalt åpne soningen innebærer blant annet tilgang til telefonkiosker (mot betaling) hele dagen og høy grad av sosial omgang.

Men fangene kan aldri forlate det inngjerdede fengselsområdet uten velferdspermisjoner eller ved sykdom, må jobbe med blant annet pallesnekring i vanlig arbeidstid, og de blir låst inn i brakkene om natta.

De innsatte får 53 kroner i dagpenger, men er nå opprørte etter å ha oppdaget det de mener er regelbrudd fra fengselets side. De blir angivelig trukket for store deler av «lønna» om de har korte fravær som for eksempel tannlege og fysioterapaut i arbeidstida, og får ikke utbetalt 37 kroner i stønadspenger per dag om de ikke deltar i arbeidet grunnet egenerklært sykdom.

- Ute er ikke dette mye penger, men med dagpenger for ei uke her har vi råd til brus, en pakke tobakk og et telekort. Er man fraværende i tre dager for eksempel, har man ikke engang penger nok til det, sier Kjetil (39), ad hoc-talsmann for fangene da situasjonen roet seg.

Han mener problemet ville være løst om de insatte kunne ha brukt noe private midler, og mener dagens praksis ved Hof er i strid med retningslinjer fra Justisdepartementet og Kriminalomsorgen. Etter brevveksling med etatene og lang behandlingstid hadde fangene denne uka fått nok.

Kjetil håper på en rask løsning fra ledelsens side, men utelukker ikke nye aksjoner.

- Det som skjedde i dag startet halvannen time før planlagt fordi talsmannen vår ble hentet til vakta, satt i «kjelleren» (enerom, red.anm.) og overflyttet til et annet fengsel. Veldig mange ble veldig sure da, forteller han.

- De skal få et svar

Etter først å ha antydet at pengekonflikten hadde utviklet seg til et sikkerhetsspørsmål, tonet fengselsledelsen senere ned «situasjonen» etter å ha tatt et møte med tre tillitsvalgte innsatte da pressen kom i dag.

- Vi har fått en aksjon som ikke kom særlig langt. Nå er alle tilbake på jobb, dette varte rundt en halvtime, sier administrasjonssjef Fred Inge Skjærum ved Hof fengsel til Dagbladet.no, mens de innsatte hevder aksjonen pågikk fra omlag klokka 12 til klokka 14.

- En del innsatte er ganske engasjert. For deg og meg er dette helt uinteressante beløp , 10-20-30 kroner. Men når du sitter og soner kan sånne ting bli veldig store. Vi har fått en henvendelse om måten vi avlønner dem på, og de skal få et svar innenfor fristene som foreligger, lover fengselets talsmann, som i dag ikke hadde noe klart svar på om Hof fengsels utbetalinger har vært innenfor regelverket..

- Er det riktig at talsmannen til fangene i dag ble overflyttet til et annet fengsel?

- Det vil jeg ikke kommentere, vi kommenterer ikke enkeltsaker.


- Men fikk noen av fangene innskrenket friheten mer enn normalt som følge av den planlagte aksjonen?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Skjærum.

<B>VANSKELIG DAG:</B> Administrasjonssjef Fred Inge Skjærum ved Hof fengsel måtte møte tillitsvaglte for de innsatte i dag for å forhindre en lengre «streik» og amper stemning innenfor gjerdene.
<B>PALLESNEKRING:</B> Blant andre Kjell Inge Røkke har sonet ved Hof fengsel, uten å kunne forlate området men med noe lettere forhold enn i fengsler med høyere sikkerhet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media