Får ikke operasjon - sendes på sykehjem

DRAMMEN (Dagbladet): På sin 65-årsdag fikk Parkinson-rammede Kjell Erik Eriksen en lite hyggelig melding: - Operasjonen er utsatt på ubestemt tid, men vi har ordnet plass til deg på Liertun sykehjem. Du må vente lenge på operasjon. Minst ett år, kanskje to.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Erik Eriksen og samboeren Lis Henriksen fortviler. For tredje gang forlater de sykehuset med uforrettet sak.

Operasjonen som kunne gitt Kjell Erik helsa og livsmotet tilbake, koster 200000 kroner. Et år på sykehjem koster Lier kommune 350000 kroner.

Skal spare penger

Rikshospitalet må spare. Tilbudet til de sykeste Parkinson-pasientene er nedlagt på ubestemt tid. Eriksen deler skjebne med blant andre Britt-Karin Haugen, som vi skrev om 28. mai.

- Like frustrerende hver gang, sier Kjell Erik og Lis bittert. Likevel var det verre å bli sendt hjem fra Rikshospitalet i mars.

- Jeg var utredet og klar for operasjon. To romkamerater ble operert, og jeg så fram til «et skjebnefellesskap» med dem. Men så var pengekassa tom, og jeg måtte reise hjem like dårlig som jeg kom, sier Kjell Erik, som fikk diagnosen Parkinson i 1990.

- Klart meg selv

Verken sykepenger eller annen støtte har Kjell Erik mottatt siden han kom alene til Norge fra Finland som femåring. Faren hadde falt i krigen, moren døde i fluktforsøket.

- Jeg har alltid greid meg selv. Derfor er det beintøft å bli helt avhengig av andre. De siste åra før han ble syk, drev han eget firma. Tredemølla som treningsfriker løper seg i form på, er blant hans oppfinnelser.

To elektroder som opereres inn hjernen og kobles til en pacemaker over brystbeinet, kan gi Kjell Erik helsa tilbake. Nevrologer sier inngrepet vil gjøre ham «god som ny».

- Vi begriper ikke tankegangen. Hvis Kjell Erik må vente to år på operasjon, koster det Lier kommune 700000 kroner. Det er nok til å gi tre Parkinson-rammede et nytt liv, sier samboer Lis Henriksen.

Hun er villig til å dekke kostnadene selv, men banken har sagt nei: - Du har ikke råd til å låne så mye, sier de.

- Politikerne skyver pasientene foran seg, og ser ikke helheten. Galskapen fortsetter om vi ikke ser de kommunale, fylkeskommunale og statlige helseutgiftene under ett, sier lederen i Stortingets sosialkomité, John Alvheim (Frp).