Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får ikke operere

TROMSØ (Dagbladet): - Dessverre, vi kan ikke operere dere! Denne tunge beskjeden ga Regionsykehuset i Tromsø til kreftpasienter og alle andre med mer eller mindre alvorlige lidelser i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ansatte er nedkjørt av arbeid, avdelingene mangler sykepleiere - derfor råder det unntakstilstand ved Nord-Norges største sykehus.

- Både pasienter og ansatte er fortvilte, men ei tid framover kan vi bare operere pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp. Alle andre kirurgiske inngrep er stanset og utsatt, sier avdelingsleder Kjell Olafsen ved anestesiavdelingen til Dagbladet.
Pasienter som var klare til på rulles inn på operasjonsstua, må finne seg i ny usikkerhet. Avdelingsleder Olafsen vet ikke hvor lenge krisen vil vare.

- Vi behandler stadig flere eldre mennesker og alvorlige lidelser. Pågangen av ressurskrevende pasienter som krever langvarig behandling har vært stor. Derfor måtte vi sette en strek før alt låste seg, forteller Olafsen.

Taper lønnskampen

Regionsykehuset i Tromsø jobber nå intenst for å få tak i flere sykepleiere fra inn- og utland.

- Men vi klarer ikke tilby samme lønn som sykehus i Sør-Norge. Og vikarer er gjerne interessert i å tjene mest mulig penger på kortest mulig tid, sier Olafsen.

Han forklarer at intensivavdelingen har drevet rovdrift på sine ansatte i lang tid. I fjor brukte avdelingen 10000 timer overtid.

- Vi kaller inn folk på fritida. Det er blitt slik at ansatte kjøper seg telefonsvarere for å unngå å bli kontaktet direkte, sier avdelingslederen.

Kapasiteten sprengt

I går kunne ingen si hvor lenge unntakstilstanden ville vare. Noen pasienter som venter på operasjoner vil bli sendt hjem. Andre blir liggende til observasjon. Og folk som sto på reisefot til sykehuset, kan pakke ut kofferten igjen.

- Pasientene burde selvsagt behandles så fort som mulig. Men kapasiteten er sprengt, og vi må også ha mulighet til å ta imot akuttpasienter fra for eksempel en trafikkulykke, påpeker avdelingsoverlege Kjell Olafsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!