Får ikke oversikt over olje- skadene før isen er borte

Send inn dine oljesølbilder her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Send inn dine bilder fra oljesølet. Det er veldig enkelt: Gå inn på kartet øverst i denne artikkelen, zoom inn og trykk på stedet der bildet er foreviget - og vips blir bildet plassert på kartet, klikkbart for alle. Husk å skrive en kommentar til bildet.

(Dagbladet): Temperaturer ned mot 20 minusgrader kompliserer oljevernaksjonen etter «Godafoss»- havariet.

Mens bergingsmannskapene nå har kontroll på utslippene i og rundt den maritime nasjonalparken på Hvaler, er situasjonen en annen på vestfoldsida av Oslofjorden.

- Ikke kontroll - Vi har betydelig mindre kontroll på oljen nå enn vi hadde etter «Full City»-katastrofen utenfor Langesund sommeren 2009, forteller leder for Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing (IUA), Per Olav Pettersen.

- De kalde temperaturene betyr at oljen kan havne under vannoverflaten og gjemme seg under isen,  sier han.

Det er i dag gjort funn av olje så langt vest som Svenner fyr, utenfor Larviksfjorden. Etter det Dagbladet erfarer er Kystverket bekymret for at oljen skal spre seg videre nedover mot Jomfruland og sørlandskysten. Telemark IUA er allerede mobilisert.

- Vi vil ikke ha kontroll i området her før isen forsvinner, og det gjør den jo forhåpentligvis iløpet våren, sier Pettersen.

Ikke oversikt over oljeutslippet Kystverket bruker også idag helikopter og overvåkningsfly i arbeidet med å skaffe et oppdatert bilde av oljeutbredelse, eventuelle oljepåslag og drivbaner for bunkersoljen som har lekket ut av «Godafoss».

DØDE FUGLER: Kystverket har så langt ikke oversikt over olje-utslippene etter at de islandske frakteskipet Godafoss gikk på grunn i Hvalerskærgården torsdag kveld. Så langt er det meldt om 20 døde sjøfugl. Denne ble funnet i området i området ved Sandø i Vestfold. Foto: Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing (IUA) / Scanpix
DØDE FUGLER: Kystverket har så langt ikke oversikt over olje-utslippene etter at de islandske frakteskipet Godafoss gikk på grunn i Hvalerskærgården torsdag kveld. Så langt er det meldt om 20 døde sjøfugl. Denne ble funnet i området i området ved Sandø i Vestfold. Foto: Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing (IUA) / Scanpix Vis mer

Hverken Kystverket eller det islandske rederiet Eimskip vet hvor mye olje som har lekket ut fra skipet.

Det er tidligere meldt at det er slått hull på to tanker med til sammen 500 tonn bunkersolje. I tillegg kan det være skader på en tredje tank. Tilsammen var det 864 tonn med bunkersolje i «Godafoss» da den grunnstøtte.

Kystverket opplyser idag at det er tatt opp omlag 68 tonn med olje så langt, ca halvparten av dette ble tatt opp midt ute i Oslofjorden.

- Jeg er ikke komfortabel med situasjonen, sier IUA-leder Pettersen, til Dagbladet.

Han forteller at mannskapene i Vestfold er forberedt på at oppryddingsarbeidet kan ta lang tid.
 
- Utslippene er nok ikke like store som etter Full City, men værsituasjonen er ganske annerledes, så jeg er bekymret, sier han.

I NASJONALPARKEN:Containerskipet «Godafoss» grunnstøtte ved 20-tiden torsdag på et fyr  ved Kværskjær i går kveld, mellom de to Hvaler-øyene Asmaløy og Kirkøy midt i Ytre Hvaler nasjonalpark. Foto: Espen Røst/Dagbladet
I NASJONALPARKEN:Containerskipet «Godafoss» grunnstøtte ved 20-tiden torsdag på et fyr ved Kværskjær i går kveld, mellom de to Hvaler-øyene Asmaløy og Kirkøy midt i Ytre Hvaler nasjonalpark. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer

Han forteller at det nå er observert påslag så langt vest som Svenner fyr. I prognoser fra meteorologisk institutt heter det at strømmene i ytre oslofjord skal snu.

- Isåfall vil oljen føres inn mot Larviksfjorden, Sandefjord og Verdens Ende, forteller IUA-lederen.

Det arbeids nå med å sikre at oljen ikke føres inn i Viksfjord, et prioritert verneområde, og en fjordarm til Larviksfjorden.

Oljen gjemmer seg under isen kommunikasjonsrådgiver i Kystverket, Ane Eide Kjærås forteller det fortsatt er uklart hvor mye olje som kan ha rent ut fra «Godafoss».

- Det har ikke vært mulig å måle på grunn av kulda og vanninntrenging i tankene, sier Kjærås.

- Den lave temperaturen gjør at olja klumper seg. En ting er den olja vi ser, men dette er et utfordrende arbeid fordi oljen kan være gjemt under isen. Men skal olja synke til bunns, må den binde seg til noe, foreløpig har vi ingen indikasjoner på det, forteller Kjærås,.

BEKYMRET: - Jeg er ikke komfortabel med situasjonen, sier IUA-leder Per Olav Pettersen. Bildet er tatt utenfor Sandø. Foto: Kustbevakningen.se / Scanpix
BEKYMRET: - Jeg er ikke komfortabel med situasjonen, sier IUA-leder Per Olav Pettersen. Bildet er tatt utenfor Sandø. Foto: Kustbevakningen.se / Scanpix Vis mer

Fordi Kystverket ikke vet hvor mye olje som er igjen inne i havaristen, vil berginsoperasjonen bli svært vanskelig.

- Vi må ha beredskap til å takle eventuelle scenarier knyttet til bergingen, det blir en utfordrende situasjon, sier Kjærås.

Det er ikke kommet meldinger om nye oljepåslag i Østfold det siste døgnet.

LOSSES: Idag tidlig ble de to containerne som til sammen inneholdt 12 tonn dynamitt og 29 kilo lunte fjernet fra havaristedet mellom Kirkøy og Asmaløy, og fraktet inn til Fredrikstad. Foto: Espen Røst/Dagbladet
LOSSES: Idag tidlig ble de to containerne som til sammen inneholdt 12 tonn dynamitt og 29 kilo lunte fjernet fra havaristedet mellom Kirkøy og Asmaløy, og fraktet inn til Fredrikstad. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer