Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får ikke penger

ØSTLANDET (Dagbladet): I sofaen sitter en kreftsyk kvinne. Ved siden av henne ligger hennes MS-syke datter. De to føler seg maktesløse overfor et sosialkontor som ikke vil hjelpe dem med kosttilskudd og vitaminer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med partifellene Hill-Marta Solberg og Bjarne Håkon Hanssen presenterte han i dag Ap-satsingen:

  • Ap vil bruke mer penger på bostøtte, sette i verk tiltak for bostedsløse i byene og arbeidsmarkedstiltak.
  • Noe skal også brukes på å redusere taket på egenandeler til medisiner.

I tillegg til disse tiltakene som gjelder budsjettet for neste år, går Arbeiderpartiet nå i gang med et mer grundig og langsiktig arbeid for å utforme en politikk for bekjempelse av fattigdom.

- Tidligere landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen skal lede arbeidsgruppen som partiet setter ned for å meisle ut en mer langsiktig politikk på området, opplyser Stoltenberg.

Hanssen har også ledet arbeidet med de mer kortsiktige tiltakene som Aps stortingsgruppe la fram i dag.

I sitt forslag til statsbudsjett gikk Stoltenberg-regjeringen inn for å bruke vel 1,5 milliarder kroner på spesielle tiltak for de økonomisk vanskeligstilte. Av beløpet på 1,4 milliarder som Ap nå vil bruke i tillegg, brukes om lag 700 millioner kroner på å lette skattebyrdene for dem som tjener mindre enn 200.000 kroner i året. Dette gjøres ved å øke minstefradraget.

Resten av satsingen blir fordelt på flere tiltak

  • 95 millioner kroner går med til å redusere taket på egenandeler til medisiner fra 1.500 kroner til 1.350 kroner i året.
  • 50 millioner kroner skal brukes til å styrke det forebyggende rusmiddelarbeidet.
  • 43 millioner kroner øremerkes økte boligtilskudd til å bygge utleieboliger. Dette vil gjøre det lettere for unge og vanskeligstilte å etablere seg i boligmarkedet.
  • Bostøtteordningen blir tilført 77 millioner kroner mer, og 5 millioner kroner øremerkes tiltak for bostedsløse i storbyene.
  • Aps «fattigpakke» styrker videre barnevernet i kommunene med 20 millioner kroner.
  • Arbeidsmarkedstiltakene øker med 45 millioner kroner, som ifølge partiet vil gi ytterligere 500 arbeidsplasser.

- Dette er nødvendig når regjeringen har varslet økt arbeidsledighet neste år, mener Ap.

Ap støtter i tillegg flere av Bondevik-regjeringens forslag, blant annet økning av barnetilleggene i Folketrygden fra 2.500 kroner årlig til 5.000 kroner. Dette koster alene 86 millioner kroner.

GIR OPP

Etter et langt yrkesliv i staten er hun skuffet over hvordan samfunnet støter en ut når en blir syk og arbeidsufør. Hun er tilgodesett 33 drosjeturer i løpet av året, slik at hun kan komme til butikk, offentlige kontorer eller bare ut på kafé eller et arrangement.

- Jeg føler meg tilsidesatt i samfunnet. Samtidig har jeg mistet troen på at politikerne er villige til å gjøre noe med situasjonen. Det er flere valgår siden jeg sist avga en stemme, sier hun.

FÅR RÅD: Den kreftsyke kvinnen får råd av Knut Åge Eriksen i foreningen Vi attføre og uføre. Organisasjonen har også hjulpet henne i kontakt med en advokat som nå kjemper mot kvinnens sosialkontor. Foto: JOHN TERJE HELLEGREN HANSEN
Hele Norges coronakart