Uværet i nord:

Får ikke reise: - De trenger oss

Mange fastboende og turister har vært isolert på Svalbard i flere dager. Kim Svarthumle får ikke reist på jobb som eneste sykepleier på Ny-Ålesund.

FÅR IKKE REISE PÅ JOBB: Fra venstre: Kim Svarthumle, Jakob Weiseth og Elias Sundby Aukan Foto: Magnus Kallelid/Dagbladet
FÅR IKKE REISE PÅ JOBB: Fra venstre: Kim Svarthumle, Jakob Weiseth og Elias Sundby Aukan Foto: Magnus Kallelid/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LONGYEARBYEN (Dagbladet): - De trenger helsepersonell der oppe, sier sykepleieren Kim Svarthumle til Dagbladet.

Han står i snøføyka i Longyearbyen og pakker opp bilen. I dag måtte han nok en gang snu på flyplassen og får ikke reise til Ny-Ålesund, lenger nord på Svalbard.

Han, Elias Sundby Aukan og Jakob Weiseth er blant mange som de siste dagene ikke har fått dra på jobb og har måttet snu på flyplassen.

Svarthumle skulle egentlig holde sykestua i Ny-Ålesund i drift.

- Akkurat nå er det ingen sykepleiere der oppe, men bare vaktberedskap. Vi trengs der oppe, forteller han.

STRANDET: Et reisefølge fra Tønsberg og Oslo er strandet på Svalbard, etter en guidet tur for damer kalt «Isdronningtur», 8.februar. Video: Nina Schjøll. Vis mer

- Ekstra eksotisk

De er ikke de eneste som står fast.

- Mange fly blir kansellert, så det blir spennende å se om vi kommer oss hjem i dag.

Det sier Nina Schjøll, som arrangerer en guidet tur til Svalbard for damer, til Dagbladet. Det er ikke første gang hun har arrangert en såkalt «Isdronningtur».

Likevel har hun sjeldent opplevd at været stopper turen - i dette tilfellet hjemturen.

- Nå får vi virkelig kjenne på hva uvær betyr. Jeg har ikke opplevd det slik før, så denne turen ble ekstra eksotisk, sier Schjøll lattermild.

Fikk beskjed på flyplassen

Damegjengen fra Tønsberg og Oslo skulle egentlig reise hjemover mandag ettermiddag, men etter gjentatte forsøk på å nå Svalbard - måtte flyet fra Tromsø snu.

- Det er dårlig vær, masse vind og sikten er svært dårlig, sa Schjøll til Tønsbergs Blad, som omtalte saken først, mandag.

Det var etter at de hadde sjekket inn bagasjen at de fikk beskjed om at flyet var kansellert grunnet manglende drivstoff og usikre værforhold.

- Dette er ingen nød, for det kunne vært mye verre. Vi er ved godt mot, sier Schjøll.

Uventet utfordring

ADVARER: Politiet ber folk være forsiktig og sikre alle løse gjenstander, som følge av uværet i nord. Video: Anabelle Bruun, Dagbladet TV/Lofoten.com/Jens Andre M. Birkeland. Vis mer

Reiselederen er nemlig også sertifisert yogalærer. Hun forteller at de fikk låne et konferanserom på hotellet og brukte muligheten til å gjøre de siste dagene om til en yoga-retreat.

- Vi skjønner at vi ikke får gjort noe annet og har brukt de siste dagene til å kose oss ekstra, sier reiselederen.

Til tross for god stemning og mange nye minner, fikk damegjengen en utfordring de skulle vært foruten.

YOGA-RETREAT: I tillegg til å være en reiseleder, er Nina Schjøll også sertifisert yogalærer. Her fra hotellet Funken Lodge på Svalbard. Foto: Privat
YOGA-RETREAT: I tillegg til å være en reiseleder, er Nina Schjøll også sertifisert yogalærer. Her fra hotellet Funken Lodge på Svalbard. Foto: Privat Vis mer

- Det er veldig godt og varmt inne, men vi har nesten bare tatt med oss ull. Så det går litt utover garderoben, sier Schjøll lattermild.

Spente

Etter noen dager ekstra i nord, forteller reiselederen at damegjengen håper på å komme seg hjemover i dag.

De skal først mellomlande i Tromsø, så fly videre til Oslo derfra.

- Vi er veldig spente på om vi blir henta, for været i Tromsø er verre enn her på Svalbard, forteller Schjøll.

Da damegjengen satt i avgangshallen kom den nedslående beskjeden.

MINNERIK TUR: Damegjengen som sitter værfast oppe i nord har blitt noen opplevelser rikere. Her på jakt etter nordlyset på hver sin snøscooter. Foto: Privat
MINNERIK TUR: Damegjengen som sitter værfast oppe i nord har blitt noen opplevelser rikere. Her på jakt etter nordlyset på hver sin snøscooter. Foto: Privat Vis mer

- Flyet er kansellert, så vi skal snart tilbake til byen for en ny natt der, skriver Schjøll i en tekstmelding til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer