Får ikke saksøke FN

Overlevende og etterlatte etter massakren i Srebrenica får ikke reise erstatningssøksmål mot FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

6.000 overlevende og etterlatte etter massakren i Srebrenica ønsker erstatning fra FN etter Srebrenica-massakren som skjedde i det som ifølge FN skulle være en «sikker sone» for bosniske muslimer.

FN-soldatene var passive tilskuere til drapene og hjalp til og med å skille kvinner og menn. En uavhengig gransking gjort av det nederlandske instituttet for krigsdokumentasjon konkluderte med at de nederlanske soldatene ikke kunne lastes.

Domstolen tilbakeviste i dag et erstatningskrav fra gruppen av etterlatte. FN har nektet å la seg stille til ansvar for at nederlandske FN-soldater ikke avverget de serbiske herjingene der rundt 8.000 muslimer ble drept i Srebrenica i 1995, skriver NTB.

Det foreligger ikke juridisk grunnlag for slike søksmål, mener den nederlandske domstolen.

- Retten har ikke juridisk myndighet til å behandle søksmålet som er anlagt mot FN. I henhold til folkerettslig praksis nyter FN absolutt immunitet, og denne immuniteten må respekteres, uttalte distriktsdomstolen i Haag torsdag.

Mødrene fra Srebrenica står bak kravet. De representerer omkring 6.000 overlevende, samt ti enker etter dødsofre som opptrer på vegne av mange andre.

Gruppen mener både FN og staten Nederland må stilles til ansvar for at de nederlandske FN-soldatene ikke forhindret massakren i 1995.

Alix Hagedorn, som er advokat for Mødrene fra Srebrenica, sier torsdagens kjennelse vil bli anket.

NYE OFRE: I morgen begraves nyoppdagede ofre for Srebrenica-massakren. Hvert år begraves nye ofre som er funnet i massegraver. Foto: REUTERS/Nikola Solic
NYE OFRE: I morgen begraves nyoppdagede ofre for Srebrenica-massakren. Hvert år begraves nye ofre som er funnet i massegraver. Foto: REUTERS/Nikola Solic Vis mer
Får ikke saksøke FN