Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får ikke se, høre eller lukte

NEW YORK (Dagbladet): De amerikanske fangevokternes behandling av fangene fra Afghanistan i «Røntgen-leiren» på Guantanamo-basen i Cuba har ført til skarpe reaksjoner. USA får nå spørsmål fra sine allierte i Storbritannia og andre land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilder har sjokkert: Knelende fanger, lenket, med bind for øyne og munn og med hørselvern. De sitter bak netting og barberbladpiggtråd i nettingbur på mindre enn fem kvadratmeter.

  • Den britiske utenriksministeren Jack Straw har bedt USA om en forklaring på omstendighetene bildene er tatt under.
  • Regjeringsmedlemmet Tony Lloyd sier til BBC at behandlingen synes å være langt under den standard man kunne vente.

Slår tilbake

  • Liberaldemokratenes utenrikstalsmann, Menziens Campbell, spør:

«Hvilken virkning vil slike bilder ha i Kairo og Amman? Jeg tror ikke vi klarer å bekjempe terror dersom vi offentlig behandler folk på den måten disse bildene antyder.»

  • Jim West, som er medisinsk ansvarlig i Amnesty International, sammenlikner behandlingen med «torturmetoder brukt i Øst-Europa på 70-tallet» i en uttalelse til BBC.

Langvarig tildekking av øyne og ører kan føre til hallusinasjoner og panikkanfall.

  • Lederen for Menneskerettighetskomiteen i Det britiske parlamentet, An Clwyd, advarer mot å gå på akkord med menneskerettighetene. Det samme gjør den kanadiske visestatsminister John Manley og Mary Robinson som er FNs høykommissær for menneskerettighetene.

Holdningen i USA er markert forskjellig. Pentagons talsmenn, fra forsvarsminister Donald Rumsfeld og nedover, har hittil feid all kritikk mot fangeleiren og behandlingen der til side, med henvisninger til hvor farlige fangene er.

«Husk at dette er folk som vil gnage av en hydraulikkledning i et transportfly for å få det til å styrte».

Det sa forsvarssjef general Richard Myers, da han tidligere ble spurt om lenkene, maskene foran øynene, og hettene under transporten fra Afghanistan. Og ikke minst nettingburene i fangeleiren.

- De har det bedre der enn der vi fant dem, sier forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Gang på gang har han forsikret at fangene får en behandling i henhold til bestemmelsene i Genhve-konvensjonen, «så langt det er mulig».

De får mat som ikke er i strid med islam og får utlevert bønnematte. Himmelretningen til Mekka er også markert. Det er foreløpig bare et enkelt eksemplar av Koranen i leiren, men flere er bestilt ifølge The New York Times. Rumsfeld beskriver fangene som «lovløse krigere».

I USA er det liten oppmerksomhet rundt fangebehandlingen, og nesten ingen kritikk.

Generalsekretæren i den amerikanske avdelingen av Amnesty International, som fikk trykt et innlegg i The New York Times forleden, er også mild i formen, selv om han stiller seg bak kravet fra Amnesty om at fangene bør få status og rettigheter som krigsfanger.

Røntgen-leiren

Fangeleiren på den amerikanske basen er døpt Camp X-Ray, «Røntgen-leiren».

Navnet henspiller på nettingcellene og flomlyset som står på 24 timer i døgnet.

Dermed kan vokterne til enhver tid «se rett gjennom» alle deler av leiren der fangenes oransje fangedrakter er lette å få øye på.

En delegasjon på fire fra Den Internasjonale Røde Kors-komiteen begynte i helga samtaler med fangene. Delegasjonens målsetting er å snakke med alle fangene før Røde Kors sender en formell rapport til myndighetene i USA. Det er opp til USA om de vil gjøre rapporten offentlig.

Ny leir

Inspeksjonene vil bli fulgt opp med nye besøk, muligens av en fast Røde Kors-representant på den amerikanske basen.

Leirkommandanten, brigadegeneral Mike Lehnert, sier at delegasjonen fra Røde Kors allerede er kommet med flere anbefalinger som vil bli fulgt opp der det er mulig. Generalen beskriver delegasjonen fra Røde Kors som en gruppe «uhyre profesjonelle mennesker».

Det er 100 fanger i Røntgen-leiren nå. Den vil bli utvidet til å kunne ta imot 320 fanger. En mer permanent leir med plass til tusen fanger under bygging.

ØSTEUROPEISK: Amnesty International sammenlikner behandlingen av fangene med «torturmetoder brukt i Øst-Europa på 70-tallet». Fangene er kledd i blendende oransje så vokterne lett kan se dem.
NEDVERDIGENDE: Fangene fra Afghanistan er lenket, har bind for øynene, bind for munnen og hørselvern over ørene. Mennesker som verken kan se, høre eller lukte kan bli forvirrede og få hallusinasjoner.
Hele Norges coronakart