Får ikke se Iraks krigsfanger

Røde Kors har besøkt irakere som er krigsfanger hos amerikanerne. Men de får ikke besøke krigsfanger i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det Internasjonale Røde Kors har begynt besøkene hos tusenvis av irakere som er krigsfanger hos invasjonsstyrkene. 15 utsendinger har besøkt en leir i Sør-Irak, der 3000 fanger passes på av britiske og amerikanske soldater, melder AP.

På samme måte ønsker Røde Kors å besøke amerikanerne som er tatt til fange av irakiske styrker. Men til nå har Saddam ikke svart på når dette kan skje.

- Ingen dato har blitt satt, men vi håper å besøke krigsfangene så fort som mulig, sier Balthasar Staehelin, Røde Kors-leder i Midtøsten.

Torturerte fanger

Under den forrige Gulf-krigen ble flere amerikanske og britiske krigsfanger torturert og mishandlet. Bilder av pilotene

Jeffry Zawn og John Peters

ble sendt på tv-kanaler verden rundt og viste forslåtte, redde ansikter. Pilotene ble truet med at de aldri ville få se igjen familiene sine og ble truet til å si på tv at krigen måtte stoppes.

Amerikanske ledere har flere ganger understreket at Irak må følge Geneve-konvensjonen og la Røde Kors besøke fangene.

Irak har syv amerikanske krigsfanger. De syv har blitt vist frem på irakisk tv, flere av dem var tydelig såret og desorientert under opptaket. Røde Kors har sagt at filmingen bryter med artikkel 13 i Genevekonvensjonen. Artikkelen sier at krigsfangene skal behandles humant og skal beskyttes mot vold, skade og mot ydmykelse og offentlig nysgjerrighet.

Både Irak og USA har lovet at de vil følge Genevekonvensjonen.

Nærmer seg Bagdad

Ifølge Pentagon nærmer nå invasjonsstyrkene seg Bagdad fra tre kanter. Noen av troppene har kommet inn i det som betegnes som "rød sone". I denne sonen regnes det med spesielt hard motstand fra Saddams gardister.

Det sjette US-panserregimentet skal ha rykket inn i byen Hindjah. En strategisk viktig bro over Eufrat skal være erobret, men det skjedde ikke uten kamp. Minst 15 irakiske soldater er drept og enda flere er tatt til fange. Tallet på amerikanske ofre er ukjent. De irakiske krigsfangene kommer fra Nebukadnesar-brigaden som vanligvis er stasjonert i Saddams hjemby Tikrit, skriver Spiegel.

I ettermiddag ble Bagdad igjen bombet. Irakerne hevder at minst to barn er blant ofrene.

FANGE:</B> Dette bildet av krigsfangen John Peters viste at Peters ble torturert i fangeskapet hos Saddam. Amerikanerne frykter at det samme skal skje igjen.
FANGE:</B> Shoshawna Johnson ble vist frem på irakisk tv 23. mars. Hun er dn eneste kvinnelige krigsfangen.
FANGE:</B> Ronald D. Young Jr (26) var ombord i et Apache-helikopter som ble skutt ned over Irak. Begge pilotene ble tatt til fange. Tv-bildene viste to nervøse menn med flakkende blikk.