Får ikke selge øl med tap

Det betyr slutten for øl til 6,50 i butikkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Butikkene skal ha fortjeneste på å selge øl. Det ble Sosial- og helsedirektoratet og Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) enige om på et møte i dag.

I den pågående ølkrigen har flere kjeder solgt billigøl for 6,50 kroner, mens avgiftene til staten alene er på 6,61 kroner. Etter at direktoratet og HSH på et møte mandag ble enige om forståelsen av alkoholloven, skal en flaske øl heretter koste avgiftene pluss en normal avanse.

- Vi er blitt enige om hvordan alkoholloven er å forstå. Direktoratet har gitt en så konkret veiledning som mulig. Vi avslutter derfor møtet i tillit til at butikkjedene forstår loven, sa sosial- og helsedirektør Bjørn Inge Larsen i ettermiddag.

Resultatet av møtet er i prinsippet det samme som direktoratet fastslo fredag, at det var ulovlig å selge øl for under avgiftsnivået. Butikkjedene etterlyste da en nærmere presisering av hvilken pris som er tillatt.

For HSH og butikkjedene er det også viktig at direktoratet vil sende en veiledning til kommunene om hvordan de skal håndheve tilsynsmyndigheten. Ett av ankepunktene til handelsnæringen er at kommunene praktiserer denne myndigheten ulikt.

Fortsatt ulike priser

Konsekvensen av dagens presisering er at prisen på det billigste ølet stiger, men det er fortsatt uklart med hvor mye. Larsen sier at han regner med at butikkene beregner seg den samme avansen ved salg av øl som de normalt gjør for andre varer. I praksis betyr dette at ølprisene fortsatt vil variere fordi avansen på ulike varer kan variere fra kjede til kjede.

Bunnpris har allerede hevet prisen på en flaske Seidel-øl fra 6,50 kroner til 8,50 kroner. De andre kjedene kommer til å følge etter.

- Det var greit med en presisering. Vi kommer til å justere prisene i løpet av de nærmeste dagene, men det er for tidlig å si hva den nye prisen blir, sier informasjonssjef Vidar Ullenrød i Coop Norge til NTB.

Han understreker at Coop ikke kommer til å teste noen grenser eller forsøke å utfordre Sosial- og helsedirektoratet.

- Prisen blir litt over det den har vært de siste dagene, men fortsatt lavere enn den var for noen måneder siden, sier Ullenrød.

Oppklarende

Direktør Thomas Angell i HSH karakteriserer i dagens møte som oppklarende.

- Vi er særlig fornøyd med at direktoratet vil sende en veiledning til kommunene om tilsynsmyndigheten. Praksis varierer fra kommune til kommune slik at det ikke er likebehandling. Tilsynsmyndigheten gir mange kommuner en maktposisjon som de vet å benytte seg av, sier Angell

Angell forventer at kjedene følger det man ble enige om på møtet.

- Vi fikk vite at å selge under avgiftsnivået er forbudt. Det er en viktig avklaring, konkluderer han.

(NTB-Svein Kristoffersen)

SETTES OPP:</B> Butikkene tvinges til å ta avanse på ølet de selger. Bunnpris har satt opp prisen på Seidel-ølet fra 6,50 til 8,50.