Får ikke si «palestinske ofre»

Arabisktalende journalister i israelsk radio får ikke omtale falne palestinske sivile som «ofre», men må bruke ordet «drepte». Journalistene klager over stadig mer innblanding fra ledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske venstreavisa Haaretz avslører i dag de nye retningslinjene for journalister i den arabiskspråklige kanalen til Israel Radio.

 • Sivile palestinske ofre må omtales som «de døde» (katla), og ikke «ofre».
 • Ordet «understreker» må ikke brukes når man siterer palestinere eller arabere. Dette, hevder retningslinjene, «kan gi inntrykk av at du støtter eller stiller deg bak uttalelsen».
 • Ordet «versjon» kan ikke brukes til å omtale uttalelser fra offisielle israelske talspersoner. «Dette kan gi inntrykk at du sår tvil om uttalelsen». Retningslinjene slår fast at det derimot ikke er noen restriksjoner når det gjelder å bruke ordet «versjon» om uttalelser fra palestinsk side.
 • Når en offisell israelsk talsmann benekter «løgner og bakvaskelser, som de om massakrer i Jenin», er det ikke nok å bruke ordet «benekter». Journalistene pålegges å bruke verb som gjør det helt klart at beskyldningene er løgnaktige, og må bekrefte dette ved å legge til følgende etterpå: «Talsmannen understreket at disse bakvaskelsene er helt feilaktige og grunnløse».
 • Når et medlem av Knesset (Israels nasjonalforsamling, red. anm) motsier eller tilbakeviser en uttalelse fra statsministeren skal journalistene ikke bruke ordene «motsier» eller «tilbakeviser». De skal i stedet si at Knesset-representanten «tok til motmæle eller ga uttrykk for innsigelser til statministerens uttalelser».
 • Ordet «henrettelse» må ikke brukes om israelsk drap på palestinske aktivister. Journalistene skal i stedet bruke ordet «drap» (katal) om de aksjonene israels hær selv omtaler som «målrettede henrettelser».

  Haaretz skriver at journalister i den arabiske nyhetsavdelingen sier at de helt siden intifadaen startet for halvannenet år siden er blitt ustatt for gjentatt innblanding fra ledelsen. Flere frykter dette kan skade stasjonens troverdighet og itegritet.

  Nyhetsjef Edmond Skhayyek sier at retningslinjene ikke er formelt vedtatt, og at han ikke har tatt stilling til dem ennå. Han hevder også at de ikke er delt ut til journalistene. Flere journalister benekter dette overfor Haaretz.

  bjorn.k.bore@dagbladet.no