Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SSB-saken

- Får ikke Siv Jensens SSB-forklaring til å henge på greip

SV-politiker Torgeir Knag Fylkesnes lurer på om Finansministeren og Finansdepartementet forsøker å lure Stortinget. I dag skal han og resten av kontroll- og konstitusjonskomiteen grille Siv Jensen i Stortinget .

HØRING: Siv Jensen møter klokka 18 i dag til høring i SSB-saken. Følg høringen fra klokka 12.30 på Dagbladets nettsider. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HØRING: Siv Jensen møter klokka 18 i dag til høring i SSB-saken. Følg høringen fra klokka 12.30 på Dagbladets nettsider. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) : - En av de tingene jeg lurer på er om finansministeren forsøker å villede Stortinget til å tro at noe annet skjedde, enn det som faktisk skjedde. Om de forsøker å lure oss, rett og slett, noe som er i strid med grunnloven, sier Torgeir Knag Fylkesnes, som er SVs representant i kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Komiteen holder i dag åpen høring om SSB-striden.

BRÅK: Dag Steinfeld, advokaten til SSB.sjef Christine Meyer, kom med krass kritikk av media etter pressekonferansen hos byrået fredag. Bakgrunnen for kritikken var de mange oppslagene torsdag om at Meyer kom til å gå av fredag. Det viste seg ikke å stemme. Video: NTB Scanpix Vis mer

Det startet som bråk i organisasjonen knyttet til intern omorganisering. Det endte med det som for mange framsto som en konflikt om innvandringspolitikk, ideologisk strid og en kamp mellom byråets direktør og eieren Finansdepartementet ved finansminister Siv Jensen. ​Sistnevnte sa i november at hun ikke lenger hadde tillit til Meyer som SSB-sjef. Meyer sluttet i jobben

- Motstridende uttalelser

Fylkesnes har sin tvil om svarene Stortinget har fått fra Siv Jensen.

- De sier i etterkant at de har vært kritiske til at man skal gjennomføre omorganiseringen av SSB og flytte forskningsavdelingen, før statistikklovutvalget er ferdig med sitt arbeid. Men dette er helt i strid med ting de har sagt tidligere. De går tilbake til januar for å belegge sin versjon, men senest i februar svarte Siv Jensen at ikke ville avvente statistikklovutvalget i et skriftlig svar til Stortinget. Det er fullstendig motstridende, mener Fylkesnes.

- Vi finner også annen dokumentasjon som viser at de ikke bare har vært stilltiende støttende, men helt sentrale i omorganiseringen. Vi får ikke til å henge på greip at forklaringen Siv Jensen gir nå, stemmer, sier han.

Siv Jensen må i dag svare kontrollkomiteen på deres spørsmål. Det må også Christine Meyer, og flere andre personer som har vært sentrale i den betente striden.

- Alvorlig

Fylkesnes vil også ha svar på om SSBs uaavhenighet har vært tilstrekkelig respektert.

- En annen ting handler om Siv Jensen har gått inn og prøvd å manipulere enkelt plasseringer av forskere i SSB. Det er ikke bare i strid med loven om at SSB skal være uavhengig, det er også veldig alvorlig fordi det bringer opp spørsmålet om Norges statistikkbyrå er uavhengig og ikke blir påvirket av politiske vurderinger, mener SV-politikeren, som mener bevisbyrden for dette ligger hos Jensen.

-Det er ikke nok å si at det er påstand mot påstand. Hun må dokumentere sin påstand. Det har hun fortsatt ikke klart i 169 siders svar til Stortinget, tvert imot, sier Fylkesnes, som legger til ;

- Jo mer svar vi fikk, jo mer i tvil ble jeg om hun svarte riktig.

Kontrollkomiteen vil se alvorlig på dette.

- Hvis det viser seg at Siv Jensen har villedet Stortinget eller gått over streken når det gjelder SSBs uavhengighet, er begge deler veldig alvorlige overtredelser for en statsråd. Da må kontrollkomiteen virkelig ta en runde på hvordan man skal håndtere Siv Jensen, sier Fylkesnes.

Finansdepartementets kommunikasjonsavdeling svarer følgende til denne saken:

Finansministeren vil oppklare og svare på komiteens spørsmål, også fra Knag Fylkenes, i høringen i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!