Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får ikke snakke om Guantanamo

Advokaten klagde på tortur ved fengselet, og fikk munnkurv av den amerikanske marinen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I forrige uke la militæradvokat Løytnant Colby Vokey fram en klage for det amerikanske forsvarsdepartementet. Han hevdet det foregikk tortur ved Guantanamo-basen på Cuba.


Skrøt av tortur

Vokey, som representerer flere fanger ved fengselet, hadde en vitneforklaring som støttet torturanklagene.

Hans assistent, Sersjant Heather Cerveny, hadde hørt flere fengselsvakter skryte av den dårlige behandlingen de ga fangene. På en bar hadde vaktene snakket om å slå fangene, og gitt uttrykk for at dette var vanlig.

De to sendte skriftlig forklaring til Pentagon.

Både Vokey og Cerveny fikk så en ordre fra den amerikanske marinen om å ikke snakke med media. Når det gjelder anklagene om tortur har de to fått munnkurv.

Det er kollegaer som forteller om forbudet til nyhetsbyrået AP.


Kan ikke snakke

GUANTANAMO: Advokaten har vitneutsagn som forteller om tortur ved det amerikanske militærfengselet. Foto: USAs sjøforsvar /AP
GUANTANAMO: Advokaten har vitneutsagn som forteller om tortur ved det amerikanske militærfengselet. Foto: USAs sjøforsvar /AP Vis mer

Nyhetsbyrået nådde Vokey per telefon, men han vil ikke kommentere saken. - Jeg kan ikke engang snakke om det, sier han. Når spurt om han kommer til å følge ordren, svarer han kort - Ja.

Cerveny sier hun er uenig i forbudet, men at hun kommer til å følge det. Noe mer ville hun ikke si.

Den amerikanske marinen bekrefter at Vokey har fått beskjed om ikke å snakke med media inntil videre. Dette fordi det er «nødvendig for å sikre at advokatens handlinger er i henhold til forskriftsmessige standarder for militæradvokater.»

Pentagon har ikke villet kommentere saken.


- Det er sånn det er

Cerveny (23) besøkte Guantanamo i september. Hun sier hun tilbrakte rundt en time med vaktene på en av militærets barer.

- Jeg skjønte at dette var noe de gjorde som gruppe. At det var greit på Guantanamo, at det er sånn fanger blir behandlet her.

Hun sier vaktene skiftet samtaleemne da de forsto at hun hadde tilknytning til en av fangenes advokater.

Få blir siktet

Guantanamo Bay har fungert som militærfengsel siden januar 2002. Ifølge Røde Kors er det i dag 454 fanger ved fengselet.

På fire år han kun ti fanger blitt siktet for kriminelle handlinger.

MUNNKURV: Heather Cerveny hørte fengselsvaktene beskrive hvordan de slo fangene ved Guantanamo. Nå får hun ikke snakke med media.