Får ikke snike i køen

Politikerne fikk mulighet til å hoppe fram i vaksinekøen sist vår. Denne gangen får de ikke stikke seg fram.

MÅ VENTE: Verken Norges nåværende eller tidligere statsminister blir flyttet fram i vaksinekøen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MÅ VENTE: Verken Norges nåværende eller tidligere statsminister blir flyttet fram i vaksinekøen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FHI bekrefter overfor Dagbladet at det ikke foreligger planer om å la stortingspolitikere eller regjeringsmedlemmer over 45 år snike i vaksinekøen.

Dermed ligger det ikke an til at politikerne prioriteres før «vanlige folk» i vaksinasjonen, selv om de har samfunnskritiske roller som statsminister eller helseminister.

Det samme gjelder høyesterettsdommere, og toppbyråkrater i for eksempel Helsedirektoratet og FHI.

Regjeringen har innført en tredje vaksinedose for personer over 45 år i møte med rekordsmitten. Dette stikket skal settes i løpet av de neste månedene.

Fikk snike sist

Da Norge først begynte storskala vaksinering i mai 2021 ble politikere på Stortinget og i regjering regnet som samfunnskritisk personell.

Politikerne ble dermed skjøvet fram i vaksinekøen, til stor misnøye blant enkelte.

Flere politikere, inkludert SV-leder Audun Lysbakken og daværende helseminister Bent Høie (H), takket nei til den framskutte vaksinen. De to, og flere andre politikere, valgte å beholde sin «opprinnelige» plass i køen.

Mange lærere reagerte særlig hardt, ettersom de ikke ble prioritert til vaksiner på det tidspunktet. Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg ønsket å gi sin «snikedose» til en lærer.

Stor variasjon

En del av grunnen til at FHI ikke legger opp til «vaksinesniking» av politikere er intervallet den tredje vaksinedose skal settes i. Dosene skal gå i blodet fem måneder etter forrige dose, opplyser FHI.

Politikere over 45 år som takket ja til tidlige doser i fjor vår, og ditto doser på høsten, vil dermed trolig få tilbud om sin tredje dose i takt med dette. Det vil altså være stor variasjon i når rikspolitikere som skal ha dose tre, faktisk sitter med ei sprøyte i armen.

Fredag er det registrert 109 bekreftede tilfeller av koronasmitte med omikronvarianten. I tillegg er over 400 prøver sannsynligvis den nye virusvarianten.

FHI understreker at det kan være forskjell mellom antallet bekreftede tilfeller som de rapporterer, og det som rapporteres fra den enkelte kommune. Årsaken er at det kan ta noe tid før laboratorienes resultater er kvalitetssikret og registrert i labdatabasen til det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) hos FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer